Oprescu vrea inca noua blocuri turn in Capitala

Data publicarii: 10-02-2009 | Economie

Capitala va fi plina de blocuri turn in cazul in care consilierii generali vor vota nu mai putin de noua Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) ce permit construirea de cladiri cu inaltimea intre 53,5 si 155 de metri, majoritatea acestora avand aprobarea arhitectilor numiti de edilul-sef Sorin Oprescu.

Cea mai inalta cladire, cu 34 de etaje si 155 de metri inaltime, ar urma sa apara pe malul Dambovitei, in cadrul proiectului Dambovita Center. Proiectul a fost deja aprobat de comisia de urbanism a Capitalei, ai carei membri au fost numiti de primarul general Sorin Oprescu. Beneficiarul PUZ-ului in acest caz este societatea Dambovita Center SRL, controlata in proportie de 75% de Dambovita Center Holding BV, societate inregistrata in Olanda. Alte 15 procente din Dambovita Center SRL sunt detinute de Compania Nationala de Investitii.

Un alt bloc turn, inalt de 140 metri, ar putea fi construit pe Soseaua Petricani din sectorul 2, iar unul de 120 metri - pe Bulevardul Poligrafiei din sectorul 1. Cele doua proiecte au avizul fostei comisii de urbanism a Capitalei, care functiona in mandatul lui Adriean Videanu. Aceeasi comisie a avizat o cladire de 120 metri pe strada Nutu Ion din sectorul 5.

Beneficiara PUZ-ului din Bulevardul Poligrafiei este SC CDIA Managemet SRL, controlata de doua firme cipriote care detin cate 40% din actiuni. Beneficiarele PUZ-urilor pentru Soseaua Petricani si pentru strada Nutu Ion, respectiv SC Agtoinvest Construct SRL si SC Universalcoop SA, nu apar inregistrate la Registrul Comertului.

In plus, comisia de urbanism a lui Oprescu (Comisia Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului, potrivit titulaturii oficiale) a reaprobat un aviz al fostei comisii, in baza caruia, pe strada Samuil Vulcan din sectorul 5, va aparea un turn de 105 metri. Tot comisia numita de Sorin Oprescu a dat aviz pentru doua planuri urbanistice zonale ce permit construirea de cladiri inalte de 90 metri in sectorul 6, pe Bulevardul Timisoara, si in sectorul 4, pe Soseaua Oltenitei. Pe strada Samuil Vulcan vor construi doua firme cipriote, al caror capital social este de 1.000 si, respectiv, 200 lei, care au avut, in 2007, cifre de afaceri de 45.798 de lei, respectiv, 2.857 de lei. Tot o firma cirpiota detine 85% din capitalul social de 170 de lei al firmei ce vrea sa construiasca pe Soseaua Oltenitei. In schimb, firma ce vrea un bloc turn pe bulevardul Timisoara este controlata in proportie de 99% de spaniolii de la HL1SL.

Cladiri ceva mai mici, de 60 metri (pe Soseaua Colentina) si 53,5 metri (pe Soseaua Iancului) au primit avizul de la aceeasi comisie de urbanism numita de Oprescu.

Inaltimile aprobate prin cele noua PUZ-uri depasesc cu mult media de 20 de metri reglementata, pentru cladirile din Bucuresti, prin Planul Urbanistic General (PUG). "Aflate, in prezent, in dezbatere publica, proiectele aferente blocurilor turn vor intra apoi, spre aprobare, in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), urmarindu-se adoptarea lor pana la data de 1 martie, cand va intra in vigoare ordonanta de guvern care modifica legea privind amenajarea teritoriului. Ordonanta nu va mai permite modificarea planului urbanistic general in majoritatea zonelor din orase si nici modificarea prea usoara a altor indicatori urbanistici. Din acest motiv, edilii se grabesc cu proiectele blocurilor turn pana la data mentionata", sustin reprezentantii societatii civile.

Consilierii Capitalei au aprobat, recent, construirea celui mai inalt bloc turn din Bucuresti, care va fi amplasat in sectorul 6 si, conform aprobarii date de Autoritatea Aeronautica Civila, va putea avea inaltimea de 116 metri.

Comisia Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului (CTUAT), ai carei membri au fost numiti de primarul general Sorin Oprescu, a reaprobat proiectul aferent acestei constructii pe 19 decembrie, dupa ce comisia din mandatul fostului edil-sef (Adriean Videanu) il aprobase, la randul sau, pe 23 aprilie.  Un alt bloc turn aprobat de edilii Capitalei va masura 90 de metri si va fi amplasat in sectorul 3, pe bulevardul Basarabiei.

 "Eu pot doar sa va asigur ca noua Comisie Tehnica de Urbanism si Amenajare a Teritoriului, actualul arhitect-sef, Gheorghe Patrascu, si eu, in calitate de primar general, vom veghea ca, de acum inainte, PUZ-urile sa nu mai modifice Planul Urbanistic General in functie de interese personale si strict financiare, ci numai daca interesul orasului si al comunitatii o cere", declara, anul trecut, Oprescu.

In prezent, cea mai inalta cladire din Bucuresti, functionala pe toate nivelurile, este hotelul Intercontinental, care masoara 86 de metri, urmat de Casa Presei Libere si de Palatul Parlamentului, fara a lua in calcul antenele de pe prima si, respectiv, colina pe care este construita cea de-a doua. Dintre cladirile construite dupa 1990, cea mai inalta este sediul BRD din Piata Victoriei, care are 79 de metri.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: