Isarescu: Basescu e cel mai aproape de adevar
Data publicarii: 10-02-2009 | PoliticaGuvernatorul Mugur Isarescu il considera pe presedintele Basescu cel mai realist actor cand vine vorba despre criza economica pe care o traverseaza Romania.
Romania nu ar trebui sa apeleze la o finantare de la Fondul Monetar International, ci mai degraba de la Uniunea Europeana, a spus ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, amintind ca si presedintele Romaniei, Traian Basescu, a spus acest lucru.
"Sa ne imprumutam de la FMI? Oameni buni, liniile de finantare normale ale fondului sunt un swap in care banca centrala ofera lei si primeste valuta. Nu poate fi vorba de finantarea economiei dintr-o astfel de sursa. Discutiile de pana acum despre o finantare FMI s-au facut fara un minimum de aspecte tehnice", a explicat Isarescu la o intalnire pe care a avut-o ieri cu bancile si cu ministrul Finantelor.
El a subliniat ca dintre toate cifrele avansate de analisti si politicieni privind necesarul de finantare al Romaniei, "cea mai apropiata de adevar" a fost a presedintelui Basescu. Mai mult, si sursa de finantare propusa de presedinte a fost validata de guvernator.
"Sunt de acord cu presedintele Basescu, care a anuntat o cifra, a facut un calcul. Fondurile europene sunt de 6-7 miliarde de euro. Nu suntem pregatiti din punct de vedere organizatoric, al capacitatii de absorbtie. In aceste conditii, o prefinantare, un imprumut general de la UE nu ar strica", a spus guvernatorul.
Isarescu ar fi totusi pentru un acord de monitorizare care sa constituie o garantie pentru alte imprumuturi. "Nu resping un acord cu FMI. Ar fi o umbrela de protectie. Cu ajutorul lui am putea deschide linii de finantare din alte surse", spune Isarescu.
La finele lunii ianuarie, presedintele Traian Basescu a afirmat ca nu este partizanul unui imprumut de la FMI, ci din bani europeni, si a mentionat ca a anuntat Comisia Europeana ca Romania intentioneaza sa contracteze un imprumut de 6-7 miliarde euro, sub supravegherea Fondului.
Pe de alta parte, Isarescu a atras atentia ca trebuie facuta clar distinctia intre datoria statului roman si cea a firmelor private atunci cand se vorbeste despre nevoia de bani in economie pe timp de criza. Un acord cu o institutie internationala ar presupune costuri de cateva sute de milioane de euro, pe care Romania le va suporta in viitor, fara sa se cunoasca, in acest moment, ce gol de finantare va avea sectorul privat, a declarat guvernatorul.
"Cum ar fi ca o banca centrala sau un guvern sa se imprumute? Ca sa ce?... Sa acopere un gol de finantare al sectorului privat care nu se stie cat de mare este? La un acord apar costuri de sute de milioane de euro, care se vor resimti in viitor. Cineva le va plati", a afirmat Isarescu la intalnirea cu ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, si cu reprezentantii bancilor. Guvernatorul a indicat ca datoria privata pe termen scurt este mare si a subliniat ca sumele sunt concentrate la cateva banci si cateva corporatii mari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile