Talentele sunt pastrate si pe timp de criza

Data publicarii: 10-02-2009 | HR/Cariere

Angajatorii "taie" din salarii dar au bani pentru recompensarea celor mai buni angajati Conform unui studiu desfasurat in 40 de tari si realizat in intervalul octombrie-decembrie 2008 de Hewitt Asso­ciates, majoritatea com­paniilor din intreaga lume au "taiat" maririle de salarii programate pentru acest an. Dintre companiile europene care au fost incluse in studiu, 67% au redus suma alocata maririlor de salarii, 9% au "umblat" la salariile directorilor si 28% au decis sa limiteze promovarile in cadrul firmei.

Cele mai multe dintre companii au redus cheltuielile disponi­bi­lizand pur si simplu angajatii, dupa ce au strans "cureaua" si au renuntat la telefoanele sau masinile de servici date in folosinta perso­nalului si nu au mai or­ga­nizat teambuildinguri.

Specialistii in resurse umane considera insa ca disponibilizarile ar trebui facute dupa o indelunga reflectie si dupa o eva­luare atenta a perso­na­lului. In Romania, o astfel de evaluare nu este vazuta cu ochi buni deoarece poate fi extrem de costisitoare si numai companiile cu un numar mare de angajati si cu un manager constient de faptul ca disponibilizarile discretionare inseamna o investitie care a fost pur si simplu inutila vor ape­la la evaluarea serioasa a personalului pentru a-i pastra pe cei mai buni angajati.

Din pacate, spun specialistii, mana­gerii nostri nu au o viziune pe termen lung astfel ca nu se gandesc ca in momentul in care firma isi va reveni, vor trebui sa faca o noua investitie in instruirea angajatilor nou-veniti. Studiul Hewitt Asso­ciates arata, insa, ca situatia este cu totul alta in Europa, Statele Unite sau Asia. Chiar si in aceste momente, cand se tinde spre o diminuare cat mai mare a cheltu­ielilor, firmele aloca un buget aparte pentru recom­­pensarea talentelor si retinerea lor in cadrul organizatiei, dupa o evaluare facuta extrem de atent. 62% din com­paniile europene au "pus bani deoparte" pentru a-i recompensa pe cei mai performanti angajati.

Cu toate ca este necesara, evaluarea performantelor si a personalului devine o activitate destul de difi­cila, uneori chiar contro­versata si detes­tata, deoarece este asociata din start cu reducerea de personal, ceea ce induce la unii angajati convin­gerea ca eva­lua­rile pot fi folosite in mod abuziv, ca o amenintare, fapt ce conduce la nesiguranta si tensiune. Din aceasta cauza, specialistii re­co­manda im­plicarea in acest pro­ces a unor con­sul­tanti ex­terni - firme de consultanta in dome­niul re­sur­selor umane, pentru a realiza o evaluare obiec­­­tiva.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: