Boc: Romania sufera de obezitate birocratica si de obisnuinta risipei

Data publicarii: 09-02-2009 | Politica

Premierul Emil Boc a declarat ca masurile anticriza vizeaza reducerea cheltuielilor abuzive ale statului, scaderea gradului de birocratizare a institutiilor statului, precum si demararea unui vast program de investitii publice.

"Proiectul de buget pe anul 2009 este aspru cu prezentul si corect cu viitorul. Romania sufera de obezitate birocratica si de obisnuinta risipei", a declarat Emil Boc, luni, in cadrul dezbaterii "Problematica IMM-urilor si a mediului de afaceri din Romania", organizate de Camera Deputatilor la cererea grupului parlamentar al PD-L. Primul-ministru a afirmat ca sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii in contextul crizei economice mondiale se va face de catre actualul Guvern prin masuri active, pe langa cele care vizeaza reducerea deficitului bugetar la 2%, fata de 5,2% cat a fost in anul 2008.

"Problema IMM-urilor este restrangerea cererii pe pietele externe si interne si lipsa lichiditatilor. Guvernul are masuri speciale pentru sustinerea lor si a mediului de afaceri", a spus premierul enumerand apoi un set de zece masuri de sprijinire a mediului de afaceri. Prima este mentinerea cotei unice de impozitare de 16%, iar a doua este investitia publica masiva in infrastructura, de 10,2 miliarde de euro pentru anul 2009. Boc a aratat ca acesti bani vor ajunge tot in mediul privat prin contractare sau subcontractare. In al treilea rand, Executivul intentioneaza sa nu mai impoziteze profitul reinvestit cu incepere din al doilea trimestru al anului, "masura care va stimula apetitul investitional al firmelor", a apreciat Boc.

A patra maura se refera la achitarea datoriilor statului catre agentii economici pentru facturile restante, astfel incat statul sa nu devina principalul factor de blocaj in economie. De asemenea, Boc a promis facilitarea procedurilor de accesare a fondurilor europene. Cu aceasta ocazie, primul-ministru a criticat fostul Executiv caruia i-a cerut sa-si asume public responsabilitatea pentru faptul ca, in doi ani de la aderare, doar 176 de milioane de euro au fost efectiv accesate de catre Romania. "Cum a fost posibil? Datorita incompetentei oamenilor si structurilor ce au lucrat cu fonduri europene. Din sapte programe sectoriale de accesare a fondurilor europene, doar unul a fost auditat de catre UE", a spus Boc. El a adaugat ca alte doua au fost auditate dupa instalarea noului Guvern, iar pentru celelalte documentatia va fi finalizata pana la 25 februarie. Boc a promis ca micii investitori vor avea acces mai rapid la fondurile europene, ca va elimina "stufarisul de proceduri birocratice si hatisurile procedurale".

A sasea masura de sprijin pentru mediul de afaceri consta in capitalizarea CEC si a Eximbank astfel incat IMM-urile sa aiba acces usor la credite si sa fie incurajate sa exporte. Ultimele masuri vizeaza compensarea TVA-ului de recuperat cu cel de platit, operationalizarea fondului de garantare a creditelor pentru IMM-uri si infiintarea celui de contragarantare, pastrarea cuantumului fondului pentru promovarea exportului ca in 2008, precum si continuarea si extinderea programului Rabla.

"Criza a sters dintr-o singura lovitura clienti, comenzi, piete de desfacere. Criza nu este un produs, este un import silit", a incheiat Boc discursul tinut in fata deputatilor, a reprezentantilor patronatelor si sindicatelor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: