Criza economica scoate oamenii in strada in trei tari balcanice

Data publicarii: 09-02-2009 | International

Sute de muncitori au manifestat luni in tarile balcanice, cerand cresteri salariale si sustinere guvernamentala pentru a face fata scaderii preturilor metalelor, o dovada a efectelor acute ale crizei globale in regiune, relateaza Reuters.

In capitala Muntenegrului, Podgorita, muncitorii din industria aluminiului au cerut sa le fie platite salariile si sa fie reluata imediat activitatea de productie la Kombinat Aluminijuma Podgorica (KAP), o fabrica de aluminiu detinuta de rusti.

Angajatii din industria metalurgica din orasul Niksici si cei din industria tutunului din Podgorita urmau sa se reuneasca luni in fata sediului Guvernului.

In Bosnia, muncitorii de la singurul producator de alumina din tara, Birac, au protestat in piata centrala din Banja Luka, unde se afla sediul Guvernului. Ei au avut pancarte pe care scria "Fabrica este viata noastra" si "Cine ne va hrani copiii?".

La Birac lucreaza circa 1.100 de persoane. Dar si slujbele a aproape 1.000 de mineri din Milici pot fi afectate, la fel ca si cele ale mai multor muncitori din industria de transport, pentru ca minele de bauxita din apropiere isi vindeau intreaga productie catre Birac.

"Daca fabrica de alumina nu va mai functiona, nici (industria mineritului - n.red.) noi nu va mai functiona", a spus Mirko Dukici, lider al sindicatului minier din Milici. "Nu pot sa ma gandesc la ce li se va intampla familiilor noastre daca Guvernul nu ne va ajuta", a adaugat el.

Compania a fost nevoita sa isi suspende productia la inceputul lunii ianuarie, dupa ce au fost sistate livrarile de gaz rus via Ucraina. Ulterior, fabrica a reluat numai productia de zeolit, o substanta folosita la detergenti. Birac, al carui pachet majoritar este detinut de Ukio Bank Investment Group, din Lituania, a resimtit efectele crizei financiare inca de anul trecut, cand preturile aluminei si aluminiului au inceput sa scada pe piata mondiala.

"Criza a inceput in august si si-a avut originea in criza economica mondiala", a spus Predrag Tomici, presedintele sindicatului de la Birac. "Intre proces de productie a fost pus in discutie, la fel ca  mijloacele de trai ale aproximativ 6.000 de persoane", a adaugat el.

Angajatii Birac au cerut ajutorul guvernului pentru ca societatea sa nu fie inchisa, prin reesalonarea datoriilor si prin subventii pentru gaz, electricitate si transport. "Angajatorul nu poate rezolva totul singur, are nevoie de ajutorul Guvernului pentru a continua productia, care a fost redusa la un nivel minim, de 20% din capacitate", a spus Tomici.

Fabrica a acumulat datorii la curentul electriv, la gaz si la transport de curca 53 de milioane de dolari, in conditiile in care pretul aluminei a scazut de la 435 de dolari in luna august la 170 de dolari in prezent, in timp ce costul de productie este de 320 de dolari.

Tot pe fondul crizei economice, politistii din Bulgaria au anuntat luni ca vor continua protestele pana cand cererile lor pentru cresterea salariilor si imbunatatirea conditiile de munca vor fi indeplinite. Tara balcanica a fost afectata de o serie de proteste ale fermierilor, studentilor si ecologistilor.

Legea le interzice politistilor sa manifesteze, dar acestia au organizat trei proteste "in liniste" din decembrie pana in prezent, pentru a cere o crestere cu 50% a salariilor. Ministerul de Interne le propusese o crestere cu 10%, dar aceasta a fost refuzata.

Tarile din fosta Iugoslavie, care nu sunt membre ale Uniunii Europene, nu au suferit imediat efectele crizei financiare globale, din cauza izolarii lor de economiile occidentale. Protestele de luni au amintit ca aceasta regiune relativ saraca, afectata de instabilitate politica in trecut, nu este imuna la situatia din Europa.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: