KPMG: Romania se confrunta cu intarzieri insurmontabile in domeniul infrastructurii

Data publicarii: 09-02-2009 | Economie

Romania se confrunta cu intarzieri insurmontabile in domeniul infrastructurii, iar un proiect in domeniu poate fi un stimulent economic daca este gestionat corect, se arata intr-un sondaj al KPMG.

"Exista o ingrijorare fata de starea infrastructurii manifestata in toate regiunile, iar liderii executivi considera ca una dintre solutii o reprezinta parteneriatele publice private" sustin cei intervievati in cadrul sondajului KPMG.

Majoritatea liderilor executivi (77 %) intervievati in cadrul unui sondaj realizat pentru KPMG International, reteaua globala de firme de audit, asistenta fiscala si consultanta, sunt de parere ca nivelul actual al investitiilor in infrastructura este insuficient pentru a sustine o dezvoltare pe termen lung a organizatiilor lor. Numai 14% din personalul executiv la nivel global considera ca infrastructura existenta de care beneficiaza in prezent organizatiile lor este complet adecvata. 

Potrivit sondajului, analistii estimeaza ca pana in anul 2015 sumele cheltuite pentru infrastructura la nivel global vor ajunge la doua mii de miliarde de dolari anual. Cu toate acestea, liderii executivi din fiecare regiune si-au exprimat ingrijorarea cu privire la nivelul de adecvare a investitiilor in infrastructura. In timp ce membrii executivi din Europa de Est si Asia Pacific au manifestat cel mai ridicat interes fata de acest subiect, cu un procent de 89 si respectiv 84 % dintre acestia exprimandu-si ingrijorarea, studiul a aratat un nivel ridicat de ingrijorare si pe pietele mature, cu un procent de 74 si respectiv 64 % dintre liderii executivi din Statele Unite si Europa de Vest exprimand aceeasi opinie.

Din sondajul KPMG realizat de the Economist Intelligence Unit, a mai reiesit ca liderii executivi sunt de parere ca infrastructura va castiga o importanta tot mai mare in urmatorii cinci ani, disponibilitatea si calitatea infrastructurii va influenta direct decizia liderilor executivi de a alege o locatie pentru companiile lor si a-si dezvolta operatiunile comerciale. De asemenea, liderii organizatiilor comerciale sunt de parere ca guvernele ar trebui sa formeze parteneriate cu sectorul privat pentru a finanta si administra proiecte majore de infrastructura, iar drumurile si energia reprezinta cele mai urgente nevoi in infrastructura, au spus majoritatea conducatorilor executivi intervievati la nivel global. 

Infrastructura castiga o importanta tot mai mare

Marea majoritate a respondentilor, 80 la suta, au afirmat ca in cinci ani infrastructura va juca un rol chiar si mai important pentru afacerile lor.  In timp ce Asia Pacific a avut cel mai mare procentaj de respondenti, respectiv un procent de 87%, care au afirmat ca infrastructura va castiga in importanta in cinci ani, este deosebit de interesant de observat ca Statele Unite sunt foarte apropiate de Orientul Mijlociu/Africa, America Latina si Europa de Est - cu mai mult de 80 la suta dintre respondenti fiind de parere ca infrastructura va juca un rol mai important in cinci ani. In Europa de Vest, procentul este de 63 la suta.

O majoritate covarsitoare  (90 %) dintre membrii executivi intervievati au afirmat ca disponibilitatea si calitatea infrastructurii afecteaza decizia de locatie a operatiunilor lor comerciale.

"Nu numai ca investitiile in infrastructura atrag societatile comerciale, creeaza locuri de munca si genereaza venituri din impozite, dar este un fapt recunoscut ca un proiect de infrastructura poate fi un stimulent economic daca este gestionat corect. Din nefericire, Romania se confrunta cu intarzieri insurmontabile in acest domeniu"  a spus Coordonator al Serviciilor Risk Advisory din KPMG Romania,Daniela Nemoianu Istocescu.

Cu bugetele epuizate la nivel central si local, 80% dintre liderii executivi intervievati au afirmat ca guvernele trebuie sa colaboreze intr-o mai mare masura cu sectorul privat pentru a finanta proiectele de dezvoltare a infrastructurii.  "Din experienta noastra in Europa de Vest si Centrala, consideram ca municipalitatile ar trebui sa acorde mai multa atentie formulelor de  Parteneriat Public Privat" a spus Nemoianu.

Drumurile si furnizarea energiei constituie principalele motive de ingrijorare in fiecare regiune

Doua treimi (66 %) dintre liderii executivi intervievati in cadrul sondajului realizat de KPMG au afirmat ca infrastructura din transport si de furnizare a energiei genereaza costuri de operare tot mai mari pentru organizatiile lor. Potrivit sondajului, drumurile si energia reprezinta cele mai urgente nevoi in infrastructura la nivel global precum si in fiecare regiune.  De exemplu, drumurile au fost semnalate ca fiind o urgenta de aproape doua treimi (61 %) dintre respondentii din Statele Unite si de 40% din Europa de Vest, in timp ce aproximativ o treime dintre respondentii din ambele regiuni au identificat alimentarea cu energie si scolile drept nevoi critice in infrastructura. 

Sondajul KPMG "Bridging the Global Infrastructure Gap" a fost realizat de the Economist Intelligence Unit in perioada noiembrie - decembrie 2008, la care au participat 328 de lideri executivi la nivel global, dintre care un procent de 47 la suta sunt CEOs. Aproape jumatate dintre aceste companii (48%) au venituri anuale de peste 500 milioane dolari.

Serviciile KPMG in domeniul Infrastructurii la nivel Global au la baza o bogata experienta locala si globala oferind asistenta organizatiilor guvernamentale, antreprenorilor, operatorilor si investitorilor in planificarea, structurarea si gestionarea noilor investitii in infrastructura; acordand asistenta pentru achizitii si finantare precum si in cadrul proiectelor de Parteneriat Public - Privat; in optimizarea si monitorizarea constructiilor si operatiunilor; restructurarea proiectelor nefunctionale; oferind asistenta de tip due diligence pentru investitii; si furnizand servicii conexe de audit, asistenta fiscala, contabila si de conformitate specifice domeniului infrastructurii.

KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Acestia isi desfasoara activitatea in 144 de tari si avem 137.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Societatile independente membre ale retelei KPMG sunt afiliate la KPMG International , o corporatie elvetiana. Fiecare societate KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare.

In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent dispune de un numar de peste 600 de angajati si parteneri, atat cetateni romani cat si expatriati.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: