INS va utiliza din martie in statistici noua clasificare a activitatilor si o noua baza de referinta

Data publicarii: 09-02-2009 | Economie

Indicatorii statistici pe termen scurt vor fi publicati din martie 2009 (luna de referinta ianuarie 2009) utilizand o noua clasificare a activitatilor economiei nationale (CAEN) si o noua baza de referinta, conform reglementarilor Uniunii Europene, a anuntat Institutul National de Statistica.

"Din categoria indicatorilor pe termen scurt diseminati de INS prin comunicate de presa fac parte indicii productiei industriale, indicii cifrei de afaceri din industrie, indicii comenzilor noi din industrie, indicii productiei in constructii, indicii cifrei de afaceri din comert si servicii", potrivit comunicatului Statisticii.

Sfera de cuprindere si nivelul de detaliu al indicatorilor pe termen scurt sunt in general definite in relatie cu clasificarea activitatilor economiei nationale, respectiv CAEN Rev.2, iar noua versiune a acesteia va fi implementata concomitent cu introducerea unui nou an de referinta (2005).

"Schimbarile datorate implementarii noii clasificari, trecerea la un nou an de referinta, anul 2005 care inlocuieste anul de referinta 2000, si modificarile intervenite in sistemul de ponderare pot conduce la modificari ale seriilor de date publicate anterior. Seriile de date istorice au fost recalculate in concordanta cu noua clasificare si vor fi disponibile in baza de date a  Eurostat - NEW CRONOS si in baza de date a INS- TEMPO", mai arata INS.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: