Isarescu: Este esential ca acum sa fie respectata neutralitatea BNR

Data publicarii: 09-02-2009 | Finante-Banci

In situatia actuala, este esential sa fie respectata neutralitatea bancii centrale, care nu mai poate finanta in mod direct deficitul bugetar al Romaniei cu niciun leu, a spus luni guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, la intalnirea cu ministrul de finante si reprezentantii bancilor.

"Trebuie sa ne gandim cum se va face finantarea deficitului bugetar, chiar daca el va fi mic de 2% din PIB, pentru ca resursele nu mai sunt aceleasi, iar BNR nu mai poate ajuta la finantarea deficitului nici cu un banut. Aparitia sumelor suplimentare prin care sa se finanteze un exces de deficit este vitala", a spus Isarescu si a adaugat ca una dintre solutiile de finantare a deficitului bugetar este prin emisiuni de titluri de stat.

Guvernatorul bancii centrale a subliniat ca in ultima parte a anului trecut Romania a avut un supradeficit bugetar de peste 3% din PIB, iar finantarea lui nu ar fi fost posibila daca nu ar fi existat o buna conlucrare intre Banca Nationala a Romaniei (BNR), anumite banci comerciale si trezoreria statului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: