Bancherii cer BNR prelungirea perioadei pana la executarea silita a restantierilor la credite la 150 de zile

Data publicarii: 09-02-2009 | Finante-Banci

Bancherii au cerut BNR prelungirea perioadei de gratie pana la executarea silita a debitorilor restantieri de la 90 la 120 sau chiar 150 de zile, a declarat luni presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

ARB a facut mai multe propuneri bancii centrale, printre care prelungirea perioadei de gratie sau sustinerea bancii centrale pentru rescadentarea creditelor.

Totodata, bancherii au cerut sa poata lua in calcul "macar o parte din garantii" la calculul provizioanelor, cand restanta la credit depaseste 90 de zile.

"Trebuie sa fim atenti la aceste provizioane reduse si este nevoie de discernamant. Am discutat pe aceasta tema, insa a ramas sa analizam cu toata atentia", a spus Ghetea.

Bancile mai vor ca, la calculul rezervelor minime obligatorii, BNR sa permita excluderea liniilor de finantare acordate de institutii precum BEI, BERD sau FMI.

"Vrem sa revenim la aceasta norma mai veche, pentru ca bancile sa poata utiliza intens liniile de finantare", a explicat Ghetea.

Bancherii vor ca banca centrala sa modifice modul in care sunt evaluate, la finalul anului, operatiunile de tip swap si titlurile de stat, fara ca acestea sa-si piarda din valoare odata cu trecerea timpului. "Suntem in discutii cu BNR si asteptam decizia comitetului Basel, care lucreaza la schimbarea metodologiei", a mai spus presedintele ARB.

AOAR cere BNR extinderea termenului ce presupune intarzierea achitarii unei rate, la 150 zile
 
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere bancii centrale sa ia masuri de extindere la 150 zile (de la 90 zile) a termenului limita ce presupune intarzierea achitarii unei rate pentru un credit, astfel incat bancile sa poata reesalona platile pentru un client afectat de criza.

AOAR sustine solicitarea facuta de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) privind provizionarea de catre banci, doar a partii din credit neachitata si nu la intreaga valoare a creditului angajat de un client, se arata intr-un comunicat al AOAR.

Totodata, Asociatia Oamenilor de Afaceri propune numirea, cu acordul guvernului, ARB si BNR, a unui "mediator de credite", masura instituita cu succes de catre guvernul francez inca din octombrie 2008.

Prin acesta masura, Franta a reusit sa pastreze aproximativ 30.000 de locuri de munca, salvand de la faliment circa 1.200 firme din cele peste 4.000 care s-au adresat "mediatorului de credite", se mai arata in comunicat.

AOAR apreciaza ca este momentul ca specialistii BNR, ai Ministerului Finantelor si cei ai bancilor comerciale, sa convina asupra unor masuri inovative, suple si adaptate situatiei speciale in care se afla economia Romaniei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: