Bucurestenii, cei mai flamanzi dupa credite

Data publicarii: 09-02-2009 | Finante-Banci

Capitala conduce detasat in topul imprumuturilor contractate pana la finele lui 2008, atat ca volum, cat si ca ritm de crestere. In ciuda temperarii agresive a creditarii la finele lui 2008, ritmul anual de crestere a imprumuturilor contractate de populatie a depasit 30% in toate regiunile tarii.

Impunerea proprilor norme de creditare a populatiei in a doua parte a lui 2007 a provocat un val de credite care s-a prelungit pana in toamna urmatorului an.

Regulamentul nr. 11 dat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in august 2008, lipsa de lichiditatea a bancilor, dar si reticenta populatiei in a mai contracta imprumuturi au temperat semnificativ ritmul de crestere al acestora in ultimile luni ale lui 2008.

Astfel, soldul creditelor contractate de romani a ajuns la 99,52 miliarde de lei (implicit cele in euro) la finele anului trecut, in crestere cu 38,8% fata de cel inregistrat in 2007.

Totusi, perspectivele nu sunt mai imbucuratoare. Se asteapta ca rata de crestere a imprumuturilor sa se tempereze in continuare. Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA) considera ca bancile vor fi dispuse sa acorde imprumuturi in perioada urmatoare, insa populatia nu va mai solicita aceste finantari, fiind reticenti.

"Oferta va exista, cererea va fi insa problema, avand in vedere scaderea asteptarilor privind veniturile viitoare", a spus Voinea. 

Cu 50% mai multe credite pentru bucuresteni

Atat nivelul creditelor contractate, cat si al depozitelor constituite de populatie si firme reflecta loial gradul de dezvoltare economica al unei regiuni si, implicit nivelul de trai din cadrul acesteia.

In aceasta ordine de idei, populatia Capitalei ramane campioana si conduce detasat in topul creditelor contractate pana la finele anului 2008, atat ca volum, cat si ca ritm anual de crestere. Astfel, soldul imprumuturilor contractate de locuitorii regiunii Bucuresti-Ilfov a ajuns la finele anului trecut la un nivel de 31,15 miliarde de lei, inregistrand cel mai mare ritm anual de crestere.

Fata de sfarsitul lui 2007, cand valoarea creditelor contractate de bucuresteni era de 20,8 miliarde de lei, s-a inregistrat o crestere de 49,75%. Costurile mai mici ale imprumuturilor in euro comparativ cu cele in lei s-au reflectat in preferintele locuitorilor din Capitala. Soldul creditelor in valuta a depasit la sfarsitul anului trecut de peste doua ori pe cel al imprumuturilor in moneda nationala, cumuland 22,04 miliarde de lei.

Mai mult, peste jumatate dintre acestea au fost contractate pentru consum si doar 35% dintre ele pentru locuinte. In cazul imprumuturilor in lei, care s-au ridicat la 9,11 miliarde de lei, ponderea finantarilor pentru consum este mult mai mare, de 93%.

Clujenii aduc in top regiunea Nord-Vest

Pe pozitia a doua in topul imprumuturilor contractate de populatie se situeaza locuitorii din regiunea Nord-Vest. Ca si in cazul Capitalei, pozitia ocupata este data atat de volumul inregistrat, cat si de rata de crestere.

Astfel, soldul imprumuturilor luate de populatia din aceasta regiune a ajuns la finele lui 2008 la 12,08 miliarde de lei, in crestere cu 37,42% fata de anul precedent. Trebuie mentionat insa, ca aproape jumatate (4,55 miliarde de lei) dintre creditele regiunii Nord-Vest au fost contractate de clujeni, cu preponderenta in valuta.

Urmatoarele doua locuri in clasament sunt ocupate, la diferenta foarte mica, de regiunea Nord-Est cu imprumuturi de 10,78 miliarde de lei si regiunea Sud-Est cu un sold al creditelor de 10,76 miliarde de lei. Fata de finele lui 2007, cresterea a fost in ambele cazuri de aproximativ 36,5%.

Valoarea creditelor luate de locuitorii din Centru a inregistrat un avans de aproape 35% in 2008, pana la un nivel de 9,7 miliarde de lei. De asemenea, la diferenta foarte mica, se situeaza in topul creditelor populatia din Sud, cu un sold al imprumuturilor de 9,36 miliarde de lei, si un ritm anual de crestere de 31,3%.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: