BNR: Unele banci s-au speriat, dar solvabilitatea in sistem este solida

Data publicarii: 09-02-2009 | Finante-Banci

Bancile au creditat masiv pana in vara, dupa care au trecut in extrema cealalta. In ianuarie, soldul creditelor acordate sectorului privat a inregistrat un plus de numai de 1%, in termeni nominali, pana la 200 mld. euro (46,75 mld. euro), ceea ce inseamna un salt anual de 30%, mai putin de jumatate din ritmul de crestere cu care bancherii erau obisnuiti in prima parte din 2007.

"Au apasat pe frana mai brutal decat au apasat pe acceleratie, unele s-au speriat. Noi ne-am facut datoria, am aplicat sanctiuni. Nu s-a adecvat viteza. Nu putem sa evaluam, in acest moment, cat de brutala este franarea si care este impactul asupra economiei", a explicat vineri guvenatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Precautia bancherilor a franat creditarea, iar actionarii bancilor cauta solutii, pe langa atragerea de resurse interne, de a suplimenta fondurile din exterior. Sase banci europene, printre care UniCredit, Societe Generale, Erste si Raiffeisen (care sunt prezente in Romania prin institutii bancare din Top 10), fac presiuni asupra Uniunii Europene sa asigure un ajutor financiar Romaniei si altor state din Europa de Est, scrie Bloomberg. Programul ar putea include si un ajutor pentru consolidarea capitalului institutiilor de credit est-europene, desi oficialii BNR spun ca solvabilitatea sistemului bancar este foarte buna.

Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, a punctat ca solvabilitatea sistemului bancar a crescut, in luna decembrie, cu 0,5 puncte procentuale fata de septembrie 2008, la 12,5%, cu mult peste pragul minim de 8%. "Nu este o problema de solvabilitate. Nicio banca din sistemul bancar nu are un indice al solvabilitatii sub 8%. Pe langa aceasta, in putinele cazuri in care am solicitat sa aduca bani de la banca-mama - este adevarat, sume mici -, au raspuns foarte prompt", a spus Popa.

De la 1 ianuarie 2008, bancile calculeaza solvabilitatea dupa acordul Basel II. Normele Basel II au introdus noi criterii de identificare a riscului si de calcul al capitalului minim necesar acoperirii riscurilor generate de activitatea desfasurata de o banca. Lipsa de incredere in sistem manifestata anul trecut, care a adus si dobanzi-record in piata interbancara, de 57%, a determinat banca centrala sa acorde un credit special unei banci, in valoare de 0,2% din PIB, adica de 260 mil. euro. "Una dintre bancile din sistem a primit anul trecut de la BNR un credit special in valoare de 0,2% din PIB, care, ulterior, a fost returnat, facilitatea fiind necesara in conditiile in care banca respectiva s-a confruntat cu o lipsa de incredere. Solvabilitatea in sistem este extrem de solida", a explicat guvernatorul Isarescu.

Ritmul in care romanii s-au imprumutat de la banci a franat la jumatate in decembrie, in ritm anul, avans similar cu acela din februarie 2005, de vreme ce bancile, mult mai precaute si cu lichiditati reduse din cauza crizei, au pus creditarea in stand-by. Creditarea a avansat cu doar 33,7% fata de ritmurile de peste 60% din prima parte a anului trecut. Saltul pe depozite, pe jumatate fata de anul trecut, de numai 17,3%, demonstreaza ca romanii nu se inghesuie sa plaseze bani in banci, iar acestea nu reusesc sa atraga suficiente resurse interne pentru a acorda credite in ritmul cu care erau obisnuite pana anul trecut.

Cea mai dramatica scadere fata de noiembrie au inregistrat-o companiile la creditele in lei, de 3,3%, iar creditarea romanilor a avansat cu 1,5% in ritm lunar, pana la 198 mld. lei, insa aceasta majorare se datoreaza, in principal, deprecierii leului. In ianuarie, leul s-a depreciat cu aproximativ 6% fata de moneda unica europeana.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: