Cum sa-ti micsorezi rata la banca

Data publicarii: 09-02-2009 | Finante-Banci

Romanii pot negocia cu bancile variante de redimensionare a procentajului pe care il platesc lunar pentru credit. Bancile care se respecta sunt dispuse acum sa discute cu debitorii - persoane fizice - despre o reesalonare sau o redimensionare a ratelor acestora, in scopul mentinerii in sistem a clientilor loviti de criza. Potrivit unui sondaj recent, mai mult de o treime dintre romani se tem ca isi vor pierde joburile, astfel ca institutiile bancare si-au facut planuri de salvare.

Cai multiple de rezolvare

Prima etapa este si decisiva. Cel care doreste sa-si micsoreze ratele se intalneste cu directorul lui de credit, cu care va incerca sa faca o noua intelegere. "Este de preferat sa vina de acasa cu cateva propuneri, in asa fel incat sa convinga banca de rentabilitatea reciproca a noii oferte de plata", precizeaza consultantul financiar Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD Groupe Societe Generale.

Cea mai fezabila intelegere este, in viziunea expertului, prelungirea perioadei de ramburs. "Ce-i drept, prin aceasta prelungire, care poate fi si de mai multi ani, suma totala de returnat la banca va creste, dar ratele platite de debitor vor fi mai mici. In plus, nimic nu-l impiedica pe acesta ca, atunci cand isi va reveni din punct de vedere financiar, sa faca o noua intelegere cu banca pentru a i se scadea perioada de rambursare si - implicit - dobanda", explica Baltazar.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: