Cel mai tainuit secret al industriei cardurilor de credit
Data publicarii: 09-02-2009 | Finante-BanciUtilizatorii de carduri de credit stiu, de regula, riscurile la care se expun cand folosesc acest instrument bancar. Cei mai chibzuiti se opresc inainte de a ajunge la capatul limitei de credit disponibile si isi platesc la timp ratele catre banca. In acest fel stiu ca isi pot imbunatati scorul acordat de institutia financiara, astfel incat luna viitoare pot primi o limita de creditare marita.
Ceea ce se stie mai putin insa, este faptul ca emitentii de carduri maresc sau micsoreaza scorul posesorului de card nu doar pe baza acestor criterii (punctualitate si cumpatare). Exista, de asemenea, asa numita practica "merchant pattern risk assessment."
Aceasta consta in analiza modului in care posesorii isi folosesc banii disponibili pe card. Astfel, o banca sau alt emitent de card poate stabili cu o precizie si mai mare profilul clientului si gradul de risc al lui. Aceste informatii pot fi folosite pentru schimbarea unor conditii de creditare, precum micsorarea limitei de credit, inchiderea cardului, cresterea dobanzii etc.
Marii emitenti de carduri au deja o baza de date in care au colectat comportamentele comerciale ale clientilor, iar pe baza acestora au elaborat o schema analitica complicata de risc. De exemplu, daca 50% din cei care nu si-au mai platit ratele obisnuiau sa-si foloseasca ultimii bani in saloane de masaj sau pe electronice scumpe, in baza de date s-a creat deja un sablon, iar posesorii curenti de carduri pot deveni potentiali suspecti daca se observa un comportament similar. Astfel, chiar daca isi platesc datoriile la timp si nu se indatoreaza execesiv, pot avea surpriza ca luna urmatoare limita de creditare sa fie mai mica decat cea actuala, deoarece au fost inclusi automat in categoria de risc.
Practica a devenit mai cunsocuta in urma cu un an, cand CompuCredit a fost amendata de Federal Trade Commission din Marea Britanie pentru tainuirea de informatii.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani