Isarescu: Nu putem relaxa politica monetara pana cand propunerile guvernului nu devin fapte

Data publicarii: 06-02-2009 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu poate relaxa politica monetara inainte de a vedea ca propunerile bugetare ale guvernului devin fapte, a spus vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Miercuri, banca centrala a facut un mic pas spre relaxarea politicii monetare, reducand dobanda cheie cu un sfert de punct procentual, la 10%. BNR a mentinut, insa, nivelul rezervelor minime obligatorii la 18% din pasivele in lei si 40% din cele in valuta ale bancilor comerciale.

Guvernatorul a atras atentia ca politica monetara nu poate fi relaxata, cu toate ca este "supraincarcata", pana cand prevederile din noul proiect de buget legate de distribuirea cheltuielilor nu se vor pune in practica.

"Politica monetara este in continuare supraincarcata si este clar una extrem de tare, mai ales daca ne uitam la dobanzi si la rezervele minime obligatorii. Insa este clar ca nu o putem relaxa pana cand nu intra in functiune masurile de politica fiscala", a mai spus Isarescu.

El a subliniat, in acest sens, prevederile privind salarizarea si miscarea cheltuielilor dinspre consum inspre investitii, BNR sustinand prevederile din proiectul de buget.

Proiectul de buget aprobat joi de guvern prevede alocarea a 20% din cheltuieli pentru investitii si plafonarea cheltuielilor de personal.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: