Guvernul analizeaza legalitatea contractului Sterling
Data publicarii: 06-02-2009 | EconomiePremierul Emil Boc a declarat, joi, ca va fi analizata sub aspect legal modalitatea prin care contractul de explorare incheiat intre Sterling Resources si Guvern a fost transformat in contract de acord petrolier si concesiune.
Premierul Boc a declarat joi ca, potrivit actului aditional incheiat de Guvernul Tariceanu cu Sterling Resources, compania a avut inainte de decizia CIJ drept de explorare in Marea Neagra, iar dupa decizia Curtii contractul prevede si dreptul de exploatare a resurselor. Primul-ministru, care a anuntat ca a fost desecretizata anexa la ontractul in cauza, a anuntat si ca a fost sesizat Corpul de control al Guvernlui.
"In portiunile din cadrul perimetrelor 13 Pelican si 15 Midia, situate in zona platoului continental al Marii Negre aflat in curs de delimitare intre Romania si Ucraina, titularul, adica Sterling Resources, va executa doar operatiuni petroliere de explorare pana la deizia finala si irevocabila a Curtii de la Haga. Dupa pronuntarea hotararii definitive si irevocabile a Curtii de la Haga, titularul va avea dreptul dea a executa operatiuni petroliere de exploatare a suprafetelor ce vor fi atribuite statului roman", a explicat Boc.
Premierul a spus ca Guvernul urmeaza sa stabileasca daca, prin actul aditional au fost marite si suprafetele stipulate in contractul initial si ce suprafata din cea trimisa spre exploatare face parte din cea castigata de Romania la CIJ de la Haga.
"Vom analiza sub aspect legal modalitatea prin care un contract de explorare si impartire a productiei a fost transformat in contract de acord petrolier si de concesiune. Vom studia exact tot cadrul legal si vom analiza oportunitatea unui asemenea demers din perspectiva consecintelor economice si a evaluarilor pentru bugetul de stat", a precizat primul-ministru.
Premierul a spus ca a fost desecretizat actul aditional pe care Guvernul anterior l-a incheiat cu compania Sterling Resources printr-un ordin al presedintelui ANRM, Gelu Maracineanu. Presedintele ANRM a obtinut si acordul Sterling pentru a proceda la declasificarea actului, deoarece documentul continea clauze de confidentialitate.
Prim-ministru Emil Boc a dispus demararea procedurilor in vederea declasificarii anexei la Hotararea Guvernului 1446 din 12 noiembrie 2008 privind privind aprobarea Actului aditional nr. 11 la Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia.
De asemenea, seful Executivului a sesizat Departamentul de Control al primului-ministru in vederea elucidarii conditiilor in care a fost atribuit contractul de concesionare incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Sterling Resources Ltd, se arata intr-un comunicat remis miercuri de Guvern.
Declasificarea Hotararilor de Guvern si a anexelor acestora se face la solicitarea motivata a initiatorului actului normativ, prin Hotarare de Guvern, informeaza comunicatul.
Durata acordului petrolier pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia este de 30 de ani, calculati de la data intrarii in vigoare a Contractului de explorare si impartire a productiei, cu drept de prelungire pentru o perioada de pana la 15 ani, potrivit notei de fundamentare a HG aprobate in 2008.
Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia a fost incheiat de Rompetrol S.A. la data de 6 august 1992, cu firmele Enterprise Oil si Canadianoxi Ltd. si aprobat prin Hotararea Guvernului nr.570/1992, inainte de intrarea in vigoare a Legii petrolului 134/1995, prin care s-a statuat ca tipul de contract petrolier practicat in Romania este acordul petrolier, se arata in nota de fundamentare a Hotararii de Guvern.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani