Valentine's Day de criza, cat mai aproape de casa
Data publicarii: 05-02-2009 | TurismCererea pentru pachetele vandute de agentiile de turism, in acest an, pentru Valentine's Day a scazut foarte mult, din cauza deprecierii leului in raport cu euro, cat si din cauza crizei economice.
"In anii trecuti, rezervarile pentru vacanta de Sf. Valentin incepeau din luna noiembrie, dar acum cererea in aceasta perioada a scazut cu 50%. Multi si-au luat biletele abia in ianuarie", a declarat pentru Business Standard proprietarul agentiei de turism Calibra, Bikfaldi Martin. Potrivit acestuia, daca anul trecut un turist scotea din buzunar 1.200 de lei pentru un sejur de Sf. Valentin, anul acesta, acelasi sejur costa 1.600 de lei. Proprietarul Calibra a mai spus ca pachetele pentru anumite locatii externe s-au ieftinit. "Pentru destinatia Paris, un weekend costa anul trecut 350 de euro, cu bilet de avion inclus, cheltuieli de transfer, cazare si masa, in timp ce anul acesta costa 300 de euro. La fel si pentru Venetia, anul trecut pretul era de 290 de euro, iar anul acesta este de 270 de euro", a subliniat Bikfaldi Martin.
De altfel, Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), considera ca, pentru 2009, romanii s-au orientat mai mult catre ofertele mai ieftine si, implicit, sejururi mai scurte, optand, in principal, pentru destinatii cat mai apropiate de casa. "In tara s-au vandut foarte bine ofertele catre Valea Prahovei, Bran, Moeciu, iar in strainatate, turistii au ales orase precum Budapesta, Viena si Barcelona", a declarat Badulescu. La intern, printre cele mai solicitate locatii de vacanta, in aceasta perioada, se mai afla si Predeal, Sinaia, dar si litoralul, cu statiunea Mamaia. Astfel, un weekend in Predeal, pentru perioada 13-16 februarie, in vila de trei stele, cu mic dejun si cina, ajunge la suma de 260 de lei de persoana. In acest caz, clientul poate beneficia de o noapte gratuita.
In Sinaia, doua nopti de cazare in weekendul de Sf. Valentin costa intre 200 si 260 de lei de persoana, in functie de cate stele are hotelul. Pe litoral, cazarea este mai scumpa decat la munte, pretul pentru doua nopti de cazare in statiunea Mamaia ajungand la sume cuprinse intre 480 si 670 de lei.
In topul preferintelor pentru strainatate, pe langa Budapesta, Viena si Barcelona, turistii romani au ales sa mearga in Tunisia si Antalya, potrivit specialistilor agentiei de turism Eximtur. Sumele excursiilor in aceste locatii se situeaza intre 40 si 500€ de persoana. Oferta cuprinde transport, cazare, cheltuielile de transfer, masa si multe beneficii special introduse pentru aceasta sarbatoare, precum cine romantice, sampanie, cosuri cu fructe, bauturi rafinate, croaziere.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani