Valentine's Day de criza, cat mai aproape de casa
Data publicarii: 05-02-2009 | TurismCererea pentru pachetele vandute de agentiile de turism, in acest an, pentru Valentine's Day a scazut foarte mult, din cauza deprecierii leului in raport cu euro, cat si din cauza crizei economice.
"In anii trecuti, rezervarile pentru vacanta de Sf. Valentin incepeau din luna noiembrie, dar acum cererea in aceasta perioada a scazut cu 50%. Multi si-au luat biletele abia in ianuarie", a declarat pentru Business Standard proprietarul agentiei de turism Calibra, Bikfaldi Martin. Potrivit acestuia, daca anul trecut un turist scotea din buzunar 1.200 de lei pentru un sejur de Sf. Valentin, anul acesta, acelasi sejur costa 1.600 de lei. Proprietarul Calibra a mai spus ca pachetele pentru anumite locatii externe s-au ieftinit. "Pentru destinatia Paris, un weekend costa anul trecut 350 de euro, cu bilet de avion inclus, cheltuieli de transfer, cazare si masa, in timp ce anul acesta costa 300 de euro. La fel si pentru Venetia, anul trecut pretul era de 290 de euro, iar anul acesta este de 270 de euro", a subliniat Bikfaldi Martin.
De altfel, Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), considera ca, pentru 2009, romanii s-au orientat mai mult catre ofertele mai ieftine si, implicit, sejururi mai scurte, optand, in principal, pentru destinatii cat mai apropiate de casa. "In tara s-au vandut foarte bine ofertele catre Valea Prahovei, Bran, Moeciu, iar in strainatate, turistii au ales orase precum Budapesta, Viena si Barcelona", a declarat Badulescu. La intern, printre cele mai solicitate locatii de vacanta, in aceasta perioada, se mai afla si Predeal, Sinaia, dar si litoralul, cu statiunea Mamaia. Astfel, un weekend in Predeal, pentru perioada 13-16 februarie, in vila de trei stele, cu mic dejun si cina, ajunge la suma de 260 de lei de persoana. In acest caz, clientul poate beneficia de o noapte gratuita.
In Sinaia, doua nopti de cazare in weekendul de Sf. Valentin costa intre 200 si 260 de lei de persoana, in functie de cate stele are hotelul. Pe litoral, cazarea este mai scumpa decat la munte, pretul pentru doua nopti de cazare in statiunea Mamaia ajungand la sume cuprinse intre 480 si 670 de lei.
In topul preferintelor pentru strainatate, pe langa Budapesta, Viena si Barcelona, turistii romani au ales sa mearga in Tunisia si Antalya, potrivit specialistilor agentiei de turism Eximtur. Sumele excursiilor in aceste locatii se situeaza intre 40 si 500€ de persoana. Oferta cuprinde transport, cazare, cheltuielile de transfer, masa si multe beneficii special introduse pentru aceasta sarbatoare, precum cine romantice, sampanie, cosuri cu fructe, bauturi rafinate, croaziere.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile