Bancile scumpesc creditele ipotecare, desi BNR le-a permis relaxarea lor
Data publicarii: 05-02-2009 | Finante-BanciPrimele banci care vor incepe sa dea credite ipotecare in euro dupa noile norme, mai lejere, au decis sa mareasca dobanzile, desi, cel putin teoretic, ar fi trebuit sa le scada sau macar sa le mentina. Doua dintre cele mai importante banci din Romania, in ciuda relaxarii normelor BNR, au marit dobanzile la creditele ipotecare. Astfel, la Alpha Bank, noua dobanda la creditele ipotecare in euro este de 10,24%, fata de 8,53% cat era inainte, in timp ce la Raiffeisen dobanda a urcat de la 8,6% la 13,25%, conform noilor oferte ale bancilor, intrate in posesia Gandul. In cazul Alpha Bank, de exemplu, dobanda finala este compusa din Euribor la sase luni (Euribor 6M, dobanda la care bancile se imprumuta intre ele cu euro la nivel european) plus marja de risc a bancii. Asta inseamna ca la cele 2,21 de puncte procentuale cat este Euribor 6M se adauga marja bancii, respectiv 8%.
Bancherii au induplecat, in cele din urma, BNR, care a revenit asupra deciziei de a considera creditele ipotecare la pachet cu cele de consum. Cele de consum fiind mai riscante, pentru ca nu au garantii, au dobanzi mai mari. Bancherii au spus ca tocmai pentru a putea relua creditarea ipotecara este nevoie ca BNR sa faca aceasta distinctie. Primele oferte dupa noile norme insa contrazic aceste declaratii. Economistii spun ca practicarea unor dobanzi atat de mari, sau a majorarii lor, nu poate insemna decat un singur lucru: "Dai astfel de dobanzi daca vrei sa limitezi sau sa descurajezi creditarea. Din punct de vedere al imaginii, ca banca, nu poti spune ca nu vrei sa dai credite. Se apeleaza in schimb la dobanzi mari in ideea ca «nu ca nu vrem noi sa dam credite, clientii nu vor sa le ia». Mesajul indirect este insa ca nu vor sa dea credite", a declarat pentru Gandul Radu Craciun, director de investitii Interamerican Fond de Pensii.
Dobanda la ipotecare, aproape cat cea pentru creditele de consum cu garantie
In cazul Alpha Bank, dobanda la creditul ipotecar in euro, de 10,24%, este cu doar circa un punct procentual mai mica decat cea pentru imprumuturile de nevoi personale cu garantie ipotecara, care este de 11,7%. Exista insa si vesti bune. Principalul beneficiu al deciziei BNR de a diferentia din nou creditele ipotecare de cele de consum era gradul maxim de indatorare (raportul dintre veniturile celui care imprumuta si rata pe care o are de platit), mult mai scazut in cazul celor de nevoi personale.
Astfel, Raiffeisen acorda imprumuturi ipotecare cu un grad maxim de indatorare de pana la 65%, aproape dublu fata de cel dinainte. Banca va da credite ipotecare in euro si fara avans, gradul maxim de indatorare ramanand acelasi. Un grad de indatorare mai mare permite clientului sa ia mai multi bani de la banca. Reducerea acestuia datorita normelor BNR, de la circa 60% pana la 30% sau chiar mai putin in unele cazuri, a insemnat pentru multi doritori ca aveau nevoie de un salariu mult mai mare pentru a lua aceiasi bani pe care ii puteau accesa inainte de aplicarea noilor reguli de creditare impuse de BNR.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile