FMI: Economia romaneasca ar putea scadea in 2009
Data publicarii: 05-02-2009 | EconomieFondul Monetar International (FMI) estimeaza, intr-un comunicat in care prezinta concluziile misiunii din Romania, ca economia romaneasca ar putea scadea in acest an, iar o recuperare usoara ar putea surveni abia spre sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010.
"Desi este adevarat ca incertitudinile legate de prognoza sunt ridicate, credem ca balanta riscurilor inclina spre o deteriorare", se spune in comunicat, remis de biroul reprezentantului FMI in Romania si Bulgaria, Juan-Jose Fernandez Ansola.
FMI nu prezinta cifre legate de evolutia produsului intern brut (PIB) al Romaniei in acest an, dar isi argumenteaza prognoza prin deteriorarea rapida a indicatorilor economici in ultimul trimestru din 2008.
"Exporturile au inceput sa se prabuseasca, disponibilitatea creditului s-a redus pentru firme si populatie, iar consumul si investitiile scad. Productia industriala se restrange, iar increderea companiilor si consumatorilor s-a deteriorat", se spune in comunicat.
FMI arata ca problemele de pe pietele externe au declansat dificultatile economice din Romania, insa subliniaza ca "dezechilibrele acumulate de mult timp in economia romaneasca agraveaza efectele".
Institutia arata ca deficitul de cont curent si cel bugetar au marit vulnerabilitatea economiei romanesti la socuri externe, iar reformele structurale insuficiente au lasat economia romaneasca mai putin productiva si mai putin flexibila pentru a raspunde la inversarea tendintei economice.
Politica fiscala din ultimii ani face imposibila o relaxare fiscala pentru a combate criza
FMI subliniaza ca politicile de cheltuieli publice din ultimii ani "au agravat dificultatile economice actuale".
Astfel, cheltuielile guvernamentale s-au dublat intre 2005 si 2008, iar factura cheltuielilor cu salariile din sectorul public aproape s-a triplat in ultimii trei ani, ca urmare a majorarilor salariale si a cresterii numarului de angajati.
"Acum, cand tara intra intr-o perioada de incetinire economica, o relaxare a politicii fiscale pentru a atenua scaderile nu mai este posibila", considera FMI.
La finalul misiunii la Bucuresti, din perioada 27 ianuarie-4 februarie, FMI are trei recomandari.
Prima este legata de politica fiscala, institutia subliniind ca sustine puternic decizia guvernului de a reduce deficitul bugetar la 2% din PIB in acest an.
"Totusi, bugetul pe 2009 se bazeaza pe estimari optimiste privind cresterea economica si incasarile la buget, ceea ce sugereaza ca vor fi necesare eforturi suplimentare pentru a atinge obiectivul (de deficit bugetar)", se spune in comunicat.
Guvernul ia in calcul cheltuieli totale de 35,5% din PIB si un deficit bugetar de 2% din PIB pentru 2009, bazandu-se pe o crestere economica de 2,5%.
In al doilea rand, FMI sustine intentia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a se concentra pe atingerea tintei sale de inflatie. BNR si-a ratat anul trecut tintade inflatie, "partial ca urmare a unei politici fiscale neasteptat de expansioniste si a preturilor ridicate la materii prime si energie in prima parte a anului ".
"Privind inainte, BNR trebuie sa aiba ca prioritate aducerea inflatiei in culoarul tintit cat mai repede posibil", arata FMI.
Institutia spune ca BNR are o marja de manevra redusa pentru a relaxa politica monetara pana la aparitia unui pachet credibil de politici macroeconomice care sa stabilizeze economia si sa reduca deficitul bugetar.
"Chiar si atunci, banca centrala trebuie sa recurga la o relaxare graduala a politicii monetare, daca presiunile dinspre balanta de plati se atenueaza", avertizeaza FMI.
A treia recomandare a Fondului este legata tot de BNR, care trebuie sa monitorizeze atent managementul de risc al bancilor, capacitatea de a absorbi socuri adverse si adecvarea capitalului din sistemul bancar.
"BNR trebuie sa continue sa actioneze pentru a tempera dezechilibrele din sistemul bancar", considera FMI.
La finalul comunicatului, FMI reaminteste ca adoptarea unor politici credibile fiscale, monetare si legate de sectorul financiar "vor spori semnificativ sansele ca Romania sa traverseze cu bine actualele turbulente economice".
FMI subliniaza ca guvernul trebuie sa implementeze politici ferme, pentru a spori increderea si a readuce cresterea economica, si sa reinceapa reforme structurale pentru a mari productivitatea economiei romanesti.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani