Firmele de avocatura micsoreaza tarifele pentru a se adapta crizei
Data publicarii: 04-02-2009 | AfaceriCasele de avocatura au devenit mai flexibile in negocierea tarifelor, dupa accentuarea crizei economice, si chiar le-au micsorat, pentru a atrage noi clienti, a declarat Florentin Timoianu, partener in cadrul firmei de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir.
In dorinta de a avea cat mai multi clienti si de a-si mentine si spori activitatea, firmele de avocatura si-au micsorat tarifele si sunt dispuse la negocieri in acest sens. Masura vizeaza mai ales atragerea de noi clienti.
Florentin Timoianu, partener in cadrul firmei de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir, spune ca "firma s-a orientat si mai mult catre o flexibilizare a modului de facturare".
"Facturarea se face in doua moduri. Prima modalitate este bazata pe un onorariu fix stabilit initial impreuna cu clientul, iar firma nu adauga costuri sau cheltuieli ascunse, astfel incat intelegerea initiala este respectata. A doua modalitate de facturare se refera la onorarii orare", a precizat Timoianu.
"Desi exista pareri potrivit carora in cadrul acestui mod de facturare clientii au de pierdut, trebuie precizat ca, in realitate, se factureaza numai orele lucrate efectiv. De exemplu, pentru un termen in instanta, firma factureaza numai cele cateva minute petrecute in fata instantei si timpul petrecut efectiv in redactarea cererilor sau actiunilor", a adaugat Timoianu.
Avocatii admit ca actuala criza economica a afectat si piata de avocatura, mai ales prin schimbarea tipului predominant de tranzactii. Unele firme si-au diminuat activitatea, in timp ce altele doar si-au schimbat principalele domenii de activitate.
"La fel ca in cazul firmei noastre, si in cazul altor firme s-au diminuat considerabil tranzactiile imobiliare, achizitiile si fuziunile, concomitent cu cresterea numarului restructurarilor, falimentelor, problemelor de dreptul muncii, litigiilor, refinantarilor etc.", a subliniat Timoianu.
Schimbarile din mediul economic si modificarea structurii activitatii au adus si reorganizari in cadrul caselor de avocatura.
"O alta schimbare s-a datorat modificarii naturii tranzactiilor care predomina in acesta perioada, ceea ce a dus la o oarecare reorganizare a firmei si la o crestere a numarului avocatilor din cadrul firmei care se ocupa de litigii, falimente si reorganizari", a mentionat partenerul de la Rubin Meyer Doru & Trandafir.
Insa piata de avocatura din Romania este in continuare foarte dinamica si are foarte mult potential, aceasta fiind dovedita de intrarea pe piata anul trecut a unor importante firme internationale, precum DLA Piper si Allen & Overy, subliniaza avocatul.
Totusi, domeniul finantarilor internationale s-a diminuat in aceasta perioada.
"Activitatea principala a firmei o constituie practica in domeniul dreptului comercial si corporate. Am participat privatizari, precum si proiecte in domeniul energiei, achizitiilor si fuziunilor, asistenta in domeniul dreptului concurentei sub toate aspectele (concentrari economice, intelegeri verticale si orizontale, ajutor de stat), proiecte imobiliare si asa mai departe", a declarat Florentin Timoianu.
Firmele de avocatura din Romania au legaturi stranse cu firme de avocatura din strainatate, iar aceasta colaborare are ca scop acordarea unor servicii complete si complexe clientilor in cadrul tranzactiilor internationale, cat si recomandarea clientilor catre alte firme din alte tari in cazul in care acestia au nevoie de asistenta in tarile respective.
"Colaboram in mod constant - de mai multi ani - cu fime de avocatura din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Austria, Germania si Israel. Pe langa aceste colaborari, firma este asociata cu firma Herzfeld & Rubin P.C., din New York", adauga Florentin Timoianu, partener la Rubin Meyer Doru & Trandafir.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile