Peste 27% dintre gospodariile din Romania aveau anul trecut internet acasa
Data publicarii: 04-02-2009 | EconomieMai mult de un sfert dintre gospodariile din Romania aveau, in 2008, acces la reteaua de internet acasa, iar 88,1% dintre acestea se gaseau in mediul urban, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Comparativ cu anul 2007, anul trecut ponderea gospodariilor cu acces la internet a crescut, pe total, de la 20,5% la 27,3%, iar in mediul rural aceasta aproape s-a triplat, de la 3% la 8%.
Potrivit INS, in profil teritorial, in 2008, conectarea la internet a fost mai extinsa printre gospodariile din regiunea Bucuresti-Ilfov (45,7% aveau acces la internet de acasa), fiind urmata la mare distanta de regiunea Vest (28,7%) si regiunea Sud-Est (28,5%). Regiunile Nord-Est si Sud-Muntenia au inregistrat cele mai mici ponderi in ceea ce priveste conectarea la internet de acasa, 21,3% si, respectiv, 21,9%.
Dupa statutul ocupational al capului gospodariei, cele mai mari ponderi ale celor care se conecteaza la internet sunt in randul gospodariilor de patroni (73,5%) si de salariati (47,8%), in timp ce cea mai mica proportie se gaseste la lucratorii pe cont propriu (6%).
In ceea ce priveste marimea unitatii, circa doua din cinci gospodarii cu trei sau patru persoane sunt conectate la internet acasa, pe cand in randul gospodariilor cu o persoana, doar una din zece. Aceeasi situatie se intalneste in cazul gospodariilor care detin un PC, existand o corelatie intre numarul de persoane si interesul crescut pentru conectare la reteaua internet, determinat, intr-o mare masura, de prezenta copiilor.
Din studiul INS mai rezulta ca, pe masura cresterii nivelului de pregatire a capului de gospodarie, creste si interesul pentru exploatarea acestui mijloc de cunoastere. Dintre gospodariile conduse de persoane cu nivel de instruire universitar, trei sferturi sunt conectate la internet, iar intre cele conduse de persoane care au absolvit studiile liceale, circa doua din cinci au aceasta tehnologie informationala. Intre gospodariile ale caror cap de gospodarie are nivel de instruire gimnazial, doar una dintre zece este conectata la internet.
Aproape trei sferturi din gospodarii nu au acces la internet acasa, iar acest lucru se poate explica in anumite circumstante si din lipsa posibilitatii financiare. Potrivit INS, cei care nu au internet acasa au prezentat ca argument diferite motive, printre cele mai frecvente numarandu-se costul prea scump al echipamentului si costul de acces prea ridicat. Aceasta situatie se intalneste cu precadre in cazul gospodariilor de someri, lucratori pe cont propriu, salariati. Exista si situatii in care s-a declarat ca nu exista nevoia conectarii la internet sau ca nu doresc (gospodariile de pensionari si de lucratori pe cont propriu). O pondere destul de importanta o reprezinta cei care au acces in alta parte (gospodariile de elevi/studenti, patroni si cele de salariati) sau cei care declara ca le lipseste indemanarea (gospodariile de lucratori pe cont propriu, patroni si pensionari).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani