Cresc iar dobanzile la creditul de casa

Data publicarii: 03-02-2009 | Finante-Banci

In ciuda mesajului dat de Banca Nationala a Romaniei in sensul revitalizarii imprumuturilor garantate, trei banci de top 10 si alte doua mai mici au decis sa majoreze costurile creditelor de locuinta.

Ascensiunea dobanzilor la credite nu se opreste nici in 2009. ING Bank, Emporiki Bank, Alpha Bank, Bancpost si MKB Romexterra au decis sa treaca la o noua majorare de costuri pentru creditele ipotecare. Primele doua au operat majorari de dobanda de pana la 2% pentru imprumuturile in lei, iar celelalte trei au adaugat peste 1,5% la dobanzile pentru creditele in euro. Alpha Bank a majorat dobanda la creditul Alpha Housing in euro prin cresterea marjei bancii.

Astfel, dobanda a ajuns la 10,21% pe an de la un precedent de 8,54% pe an. ING Bank a operat modificari pentru toate creditele de locuinta noi denominate in moneda nationala.

Astfel, creditul Avantaj Plus are acum o dobanda de 14,5%, mai mare cu 2%. Acelasi procent a fost adaugat si la dobanda pentru varianta Avantaj Plus Standard, care a ajuns la 18%, in timp ce dobanda la creditul cu avans redus este de 15%, in crestere cu 0,5%.

Emporiki Bank a modificat dobanda pentru creditul de locuinta in lei de la 20% pe an la 20,7% pe an. Bancpost a adaugat aproape un punct la dobanda pentru creditul ipotecar in euro si a dus-o la 9,9% pe an, in timp ce Romexterra Bank are acum o dobanda de 11,6% pentru imprumutul de locuinta in moneda europeana, marcand o crestere de peste 3 puncte procentuale. Banca Nationala a Romaniei a decis recent sa amendeze regulamentul de creditare in sensul separarii creditului garantat de cel negarantat. Astfel, BNR da posibilitatea bancilor comerciale sa acorde credite potrivit propriilor norme.

Acest fapt ar putea conduce, teoretic, la cresterea creditului maxim si implicit la deblocarea procesului de creditare. Cu toate acestea, pana acum un numar redus de banci si-au aratat disponibilitatea de a reface propriile norme. Mai mult, prin majorarile de dobanda, unele institutii de cre­dit arata ca nu sunt dispuse sa trimita pro­punerile catre Banca Nationala. Mentionam ca, dintre institutiile de credit mentionate mai sus, ING Bank nu este obligata sa se supuna normelor BNR, fiind inregistrata ca sucursala directa a bancii-mama din Olanda.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: