Cresc iar dobanzile la creditul de casa
Data publicarii: 03-02-2009 | Finante-BanciIn ciuda mesajului dat de Banca Nationala a Romaniei in sensul revitalizarii imprumuturilor garantate, trei banci de top 10 si alte doua mai mici au decis sa majoreze costurile creditelor de locuinta.
Ascensiunea dobanzilor la credite nu se opreste nici in 2009. ING Bank, Emporiki Bank, Alpha Bank, Bancpost si MKB Romexterra au decis sa treaca la o noua majorare de costuri pentru creditele ipotecare. Primele doua au operat majorari de dobanda de pana la 2% pentru imprumuturile in lei, iar celelalte trei au adaugat peste 1,5% la dobanzile pentru creditele in euro. Alpha Bank a majorat dobanda la creditul Alpha Housing in euro prin cresterea marjei bancii.
Astfel, dobanda a ajuns la 10,21% pe an de la un precedent de 8,54% pe an. ING Bank a operat modificari pentru toate creditele de locuinta noi denominate in moneda nationala.
Astfel, creditul Avantaj Plus are acum o dobanda de 14,5%, mai mare cu 2%. Acelasi procent a fost adaugat si la dobanda pentru varianta Avantaj Plus Standard, care a ajuns la 18%, in timp ce dobanda la creditul cu avans redus este de 15%, in crestere cu 0,5%.
Emporiki Bank a modificat dobanda pentru creditul de locuinta in lei de la 20% pe an la 20,7% pe an. Bancpost a adaugat aproape un punct la dobanda pentru creditul ipotecar in euro si a dus-o la 9,9% pe an, in timp ce Romexterra Bank are acum o dobanda de 11,6% pentru imprumutul de locuinta in moneda europeana, marcand o crestere de peste 3 puncte procentuale. Banca Nationala a Romaniei a decis recent sa amendeze regulamentul de creditare in sensul separarii creditului garantat de cel negarantat. Astfel, BNR da posibilitatea bancilor comerciale sa acorde credite potrivit propriilor norme.
Acest fapt ar putea conduce, teoretic, la cresterea creditului maxim si implicit la deblocarea procesului de creditare. Cu toate acestea, pana acum un numar redus de banci si-au aratat disponibilitatea de a reface propriile norme. Mai mult, prin majorarile de dobanda, unele institutii de credit arata ca nu sunt dispuse sa trimita propunerile catre Banca Nationala. Mentionam ca, dintre institutiile de credit mentionate mai sus, ING Bank nu este obligata sa se supuna normelor BNR, fiind inregistrata ca sucursala directa a bancii-mama din Olanda.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani