Romania, pe acelasi loc cu Botswana la transparenta in cheltuirea banului public

Data publicarii: 03-02-2009 | Economie

Tara noastra a obtinut un scor de 62%, similar cu cel al Botswanei, intr-un clasament al transparentei guvernamentale in cheltuirea banului public alcatuit din 85 de tari. Pe primele pozitii, in prima categorie de transparenta, formata din statele care ofera "informatii ample", se plaseaza Marea Britanie, cu 88%, Africa de Sud si Franta - cu cate 87%, Noua Zeelanda - 86% si Statele Unite - 82%.

Studiul, realizat de International Budget Partners, cuprinde un chestionar de 91 de intrebari referitoare la informatiile continute in opt documente-cheie legate de buget, care ar trebui facute publice.

Raportul releva ca, desi autoritatile publica un raport de sfarsit de an, nu ofera informatii privind raportul de audit intocmit sau modul in care s-au implementat recomandarile cuprinse in acesta.

"Propunerea (de buget a Guvernului) furnizeaza informatii substantiale publicului, oferind o perspectiva completa asupra intentiilor Executivului in ceea ce priveste taxele si cheltuielile in urmatorul an. Totusi, cheltuielile, colectarea incasarilor si imprumuturile publice sunt greu de urmarit pe parcursul anului. Autoritatile intocmesc rapoarte interimare, insa nu le publica", se spune in raportul International Budget Partners.

Tara noastra a fost incadrata in categoria a doua a raportului, cu "informatii semnificative" facute publice de autoritati, din aceasta categorie cea mai transparenta administratie fiind cea norvegiana, cu 80%.

Alte clasificari notabile inregistreaza Slovenia (pozitia a noua, 73%), Polonia (locul 10, 67%) sau Germania, care a obtinut un scor apropiat de cel al Romaniei, respectiv de 64%.

Ultimele doua categorii ale raportului, in care sunt incluse tarile care publica informatii "minimale" sau nu ofera nicio precizare cu privire la cheltuirea banului public, nu cuprind state membre UE.

Bulgaria ocupa pozitia a 24-a, cu un scor de 57%, fiind cea mai slaba clasare a unei tari din Uniunea Europeana.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: