Banksterul, bancherul mafiot care toaca banii bugetului american

Data publicarii: 03-02-2009 | Finante-Banci

Pare ca a venit momentul sa resuscitam "americanizarea" anilor '30. Americanii se descurca binisor cand vine vorba de inventat cuvinte care sa umple golurile limbii engleze. Spre exemplu, cuvantul "gangster" si-a conturat definitia in jurul anilor 1896, potrivit dictionarului Oxford. Unul dintre derivatele recente ale lui "gangster" este "bankster", un bancher convertit intr-un mafiot.

Cuvantul a fost inventat de un imigrant american, un avocat nascut in Sicilia, pe nume Ferdinand Pecora. Era consilierul-sef al Comitetului Bancar al Senatului american, infiintata in anii '30 pentru a examina originile Crahului 1929.

A dezvaluit destul de multe informatii in ceea ce priveste practicile de pe Wall Street pe care profesorul de la Harvard Willian Z. Ripley le-a condamnat in 1928.

Profesorul a incercat, in zadar, sa il avertizeze pe presedintele Calvin Coolidge ca Wall Street-ul e plin de bombe pe cale sa explodeze.

Spre nemultumirea celor din jur, Pecora l-a identificat pe Coolidge, pe atunci presedinte in exercitiu, ca fiind unul dintre cei implicati in neregulile de pe Wall Street.

Presedintele JP Morgan se afla pe o lista a "preferatilor", prin care prietenilor influenti ai bancii li se dadea sansa de a cumpara pachete de actiuni la jumatate de pret.

Astazi, termenul de bankster se potriveste unor persoane precum Bernard Madoff, a carui schema Ponzi l-a facut sa piarda 50 de miliarde de dolari. Nu ai lui, ai investitorilor.

Totusi, sunt putine cuvinte care pot descrie nebunia financiara de pe Wall Street.

Banksterul de la conducerea Merryll Lynch

Banca Merryll Lynch, condusa de John Thain, a avut atat de multe zerouri pe balanta incat trebuia lichidata in decembrie. Merryll Lynch s-a salvat de la faliment in urma fuziunii cu Bank of America.

Mariajul a fost unul rapid, din moment ce Bank of America a fost obligata sa ia cu imprumut miliarde de la guvern, cand a aflat ca Merryll Lynch datora alte 15 miliarde de dolari.

In decembrie, pe cand se afla la conducerea grupului bancar, Thain a cheltuit 4 miliarde de dolari pe bonusuri acordate staffului. Un fleac fata de masurile costisitoare de pe Wall Street. In 2007, Thain insusi, a primit 83 de milioane de dolari.

Acum o saptamana, insa, Charles Gasparino de la CNBC a dezvaluit ca, in timp ce, Thain era ocupat cu reducerea costurilor, cheltuia, totusi, 1.1 milioane de dolari pentru decorarea biroului sau. Printre achizitii se numara un covor de 86.000 de dolari si o comoda de 35.000 de dolari.

Nemultumirea oamenilor fata de lacomia de care mai marii de pe Wall Street dadea dovada era in crestere. Acum se vehiculeaza ca 10 mari banci care au primit 148 de miliarde de dolari de la stat pentru a-si putea acoperi creditele au achitat, de fapt, doar 46 de miliarde de dolari.

Thain e de-acum istorie. A demisionat. Bank of America, in schimb, cea mai mare din Statele Unite, poate din lume, se afla, acum, pe lista institutiilor de credit in prag de nationalizare.

Ramane de vazut, acum, daca reputatia bancherilor va fi restaurata cu timpul.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: