Joseph Stiglitz, laureat Nobel: Lasati bancile sa cada!

Data publicarii: 03-02-2009 | Finante-Banci

Guvernele nationale ar trebui sa lase bancile cu probleme sa cada, astfel incat sa permita reinprospatarea sistemului financiar sub un control guvernamental temporar, mai degraba decat sustinerea unui sistem corupt, este de parere Joseph Stiglitz, castigator al Premiului Nobel pentru Economie.

Referindu-se la situatia din Marea Britanie, tara europeana cea mai afectata de criza economica, Stiglitz a declarat ca bancile de aici au fost atat de puternic lovite pentru ca o mare parte a operatiunilor lor s-au desfasurat in monede straine. "Cetatenii britanici nu ar trebui pusi sa plateasca 20 de ani de aici incolo greselile unei elite financiare restranse", a completat Stiglitz.

"Sunt suficiente argumente pentru a lasa bancile imprudente sa dea faliment. Cu siguranta vor da nastere la agitatii pe piata, insa este cea mai ieftina cale de rezolvare a problemelor. Guvernul ar trebui sa subscrie toate depozitele pentru a proteja sistemul intern de creditare si ar trebui sa foloseasca scheletele vechilor banci pentru a construi o structura mai sanatoasa", spune Stiglitz.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: