Zece mari vinovati pentru situatia economica actuala

Data publicarii: 03-02-2009 | International

Criza financiara globala s-a transformat intr-o recesiune globala de mari proportii. Unii analisti economici se tem ca in lipsa unor masuri eficiente toate industriile ar putea fi paralizate, reeditandu-se situatia din timpul Marii Depresiuni din anii '30.

Spargerea balonului imobiliar si prabusirea increderii investitorilor din piata financiara nu au fost cauzate de un singur individ sau de o singura decizie. Cotidianul britanic Times a pornit la vanatoarea celor care duc partea cea mai mare a vinei pentru actuala criza. Rezultatul este o lista cu zece persoane, nume grele in lumea financiara a ultimilor ani.

1. Dick Fuld. Fostul director executiv al Lehman Brothers este blamat pentru lantul de erori care a dus, in final, la colapsul uneia dintre cele mai respectate institutii bancare. Lui ii este imputata expunerea excesiva a bancii la derivate extrem de riscante si secretomania cu care a condus compania. Falimentul rasunator al Lehman a reprezentat un punct de cotitura, impingand criza intr-o faza mult mai adanca.

2. Henry Paulson, fostul secretar al Trezoreriei SUA, este invinuit pentru pasivitatea cu care a asistat la caderea Lehman Brothers. Pana la caderea Lehman, investitorii aveau inca un tonus optimist, fiind siguri ca autoritatile guvernamentale vor interveni in situatii critice. Din acel punct, jucatorii de pe piata de capital au intrat intr-o panica extinsa pana astazi.

3. Alan Greenspan, de asemenea, fost secretar al Trezoreriei, este considerat responsabil prin politica relaxata promovata pe toata durata mandatului sau care a dus la o exacerbare a riscului asumat de institutiile financiare cu efecte devastatoare. Recent, el si-a recunoscut vina spunand ca a mizat prea mult pe piata libera si pe capacitatea de autoreglare a ei. Allan Meltzer, profesor de economie la Carnegie Mellon University, spune ca Greenspan este vinovat pentru ca a lasat creditul sa se extinda prea rapid.

4. John Tiner/Hector Sants au condus Financial Services Authority (FSA) din Marea Britanie. Vina lor consta in incapacitatea de a identifica din timp problemele de la Northern Rock, una dintre cele mai mari banci britanice, nationalizata la inceputul lui 2008 ca urmare a expunerii la credite toxice. Northern Rock a fost una dintre primele banci importante care au sucombat dand startul crizei subprime.

5. Fred Goodwin este fostul director executiv al Royal Bank of Scotland (RBS), a doua mare banca britanica. Acestuia i se imputa aducerea bancii in pragul falimentului prin investitiile colosale facute in ultimii ani care au lasat banca fara lichiditati. Din 2000 pana in 2007 Goodwin a cumparat 26 de banci, cheltuind mai mult de 35 miliarde dolari.

6. Gordon Brown, prim-ministru al Marii Britanii a prezis criza globala inca de acum 10 ani insa nu a facut nimic sa o previna. Economistii englezi spun ca Brown a incurajat umflarea pretului caselor prin relaxarea conditiilor de creditare.

7. George Bush, fostul presedinte al SUA a esuat in stavilirea dezastrului financiar pe toate fronturile. El a condus SUA in anii in care creditul imobiliar a explodat ducand la dezvoltarea unor instrumente financiare cu un risc ridicat. Unii analisti sunt de parere totusi ca adevarata vina apartine administratiei Clinton, prin decizia de a relaxa crditarea.

8. Kathleen Corbet a condus agentia de rating Standard & Poors in perioada in care au aparut produsele financiare derivate. Alaturi de restul agentiilor de profil au acordat ratingul maxim acestor instrumente desi, o analiza mai amanuntita ar fi indicat gradul de risc al lor.

9. Henry Greenberg, unul dintre cei mai longevivi executivi, aflat la carma AIG din 1967 pana in 2005. Desi nu a infruntat criza, colapsul gigantului financiar american i se datoreza intr-o mare masura lui prin investitiile masive pe piata subprime.

10. Angelo Mozilo, directorul celei mai mari banci ipotecare din SUA, Countrywide. El a fost acuzat ca a folosit practici neortodoxe de marketing prin care a acordat credite ipotecare la zeci de mii de clienti fara ca acestia sa prezinte garantii ca isi vor putea plati ratele.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: