Grupa sanguina, criteriu de selectare a angajatilor in Japonia

Data publicarii: 03-02-2009 | HR/Cariere

In Japonia, intrebarea "Ce grupa sanguina ai?" este mai mult decat o simpla tema de socializare. Ea are un inalt grad de relevanta intr-o varietate de situatii, de la matrimoniale pana la interviurile de angajare, scrie Yahoo News.

Desi nu sunt cercetari stiintifice serioase intreprinse in acest domeniu, japonezii cred cu tarie ca grupa de sange spune totul despre o persoana. In 2008, patru din cele mai vandute zece carti au avut ca tema cum grupa sanguina determina personalitatea.

Conform autorului uneia dintre aceste carti, tipul A este perfectionist, sensibil dar extrem de anxios, tipul B este vesel, excentric si autosuficient, tipul O este curios, generos si incapatanat, iar AB este misterios si impredictibil.

Toate acestea suna ca un horoscop, insa publicul japonez pare sa nu aiba nimic de obiectat. Chiar prim-ministrul tarii a considerat informatia suficient de importanta pentru a o pune in profilul public de pe site-ul guvernului.

Ziarele nipone scriu ca in ultimii ani patronii au inceput sa se arate interesati in timpul interviurilor de angajare de grupa sanguina a candidatilor, practica ce a continuat si dupa ce au fost preveniti ca poate fi considerata o forma de discriminare.

"Este o practica extrem de raspandita pe care oamenii, indiferent de pozitia sociala, studii sau cultura, o cred infailibila. Desi oficialii companiilor au fost avertizati ca le poate aduce serioase prejudicii, putini se abtin sa nu strecoare in cursul interviului si aceasta intrebare", spune Junichi Wadayama, oficial al Ministerului Muncii.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: