Almunia: Mai multe tari europene vor sa creeze banci neperformante
Data publicarii: 03-02-2009 | Finante-BanciMarea Britanie, Olanda si Germania analizeaza crearea de "banci neperformante" care sa preia activele toxice si multe tari europene vor urma acest exemplu, in incercarea de sprijinire a pietelor financiare, a spus comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, citat de Reuters.
Imprumuturile interbancare au fost oprite din cauza temerilor legate de activele toxice, iar increderea va reveni numai dupa ce aceste instrumente nelichide vor fi eliminate din bilanturile contabile ale acestor banci, a declarat Almunia in cadrul unui seminar.
"Autoritatile engleze, olandeze si germane discuta aceasta problema, care va fi, probabil, discutata de noi toti, la nivelul Comisiei Europene, pentru a nu exista neintelegeri", a mai spus Almunia.
Guvernele dezbat daca vor folosi banii contribuabililor pentru a cumpara astfel de active sau daca vor lasa bancile sa utilizeze propriile institutii. Cea mai mare problema este modul in care se vor stabili preturile unor fonduri ce nu au nicio valoare pe pietele financiare, a explicat Almunia.
Germania ar putea permite creditorilor sa puna bazele propriilor "banci neperformante", fara a transfera greutatile asupra contribuabililor, a declarat vineri pentru Reuters un oficial german.
Almunia a spus ca banii contribuabililor ar putea fi folositi pentru bancile neperformante, insa trebuie sa existe siguranta ca acestea vor functiona corespunzator.
"Contribuabilii au oferit deja prea multi bani si nu mai pot da altii fara transparenta si fara conditii stricte legate de preturi si de management", a spus Almunia.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile