Comisia Europeana vrea sa desfiinteze secretul bancar pentru cetatenii nerezidenti
Data publicarii: 03-02-2009 | Finante-BanciComisia Europeana vrea sa atace din nou evaziunea fiscala prin desfiintarea secretului bancar practicat de Belgia, Luxemburg si Austria pentru clientii ce nu sunt rezidenti in statele respective, potrivit unor propuneri formulate luni, relateaza AFP.
Comisia Europeana vrea sa previna situatiile in care un stat al Uniunii Europene (UE) refuza sa ofere informatii statelor de origine cu privire la contribuabilii staini , invocand secretul bancar.
"Este inacceptabil ca secretul bancar aflat in vigoare intr-un stat UE sa constituie un obstacol in evaluarea corecta a taxelor si impozitelor de catre autoritatile fiscale din alt stat al Uniunii", a declarat comisarul european pentru pentru taxe si uniunea vamala Laszlo Kovacs.
In schimb, statele UE pot pastra secretul bancar pentru cetatenii rezidenti, iar schimbul de informatii nu se va face automat, ci numai la cererea unui alt stat.
Textul vine in completarea unor altor propuneri facute de Comisie in noiembrie, pentru a imbunatati legislatia de impozitare a economiilor, ce si-a aratat punctele slabe dupa scandalul din Lichtenstein de la inceputul anului 2008.
Directiva actuala prevede un schimb de informatii intre statele Uniunii Europene, cu privire la veniturile din economii ale cetatenilor nerezidenti. Insa tarile din UE ce practica secretul bancar si paradisurile fiscale din afara Uniunii au obtinut aprobarea de a nu fi incluse, si se multumesc sa impoziteze la sursa veniturile din dobanzi.
Comisia a propus pentru prima data in noiembrie extinderea ariei de aplicare a acestei directive, insa nu a propus includerea Belgiei, Luxemburgului si Austriei intr-un sistem de schimb de informatii practicat de alte 24 de tari din UE.
Austria se opune unei ridicari unilaterale a secretului bancar
Austria a avut luni o reactie rezervata la noile intentii ale Comisiei Europene, de a aboli secretul bancar pentru nerezidenti, Viena opunandu-se unei "solutii unilaterale", relateaza AFP.
"A abandona de unul singur secretul bancar nu are sens. Suntem impotriva unei solutii unilaterale in detrimentul Austriei", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului austriac de finante, Harald Waiglein, subliniind pierderea de competitivitate pe care ar suferi-o bancile austriece fata de concurentii elvetieni sau din Liechtenstein.
Alaturi cu Belgia si Luxemburg, Austria este ultima tara din UE care invoca secretul bancar pentru a refuza sa furnizeze informatii legate de un contribuabil atunci cand statul de rezidenta al acestuia le cere.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani