Un milion de romani fara bani in conturile de pensii private
Data publicarii: 30-01-2009 | Finante-BanciExista 500.000 de persoane ale caror conturi nu au fost alimentate niciodata, desi s-au inscris in sistemul Pilonului II de pensii. In noiembrie 2008 au aparut 83.000 de intarzieri noi in transferul banilor din Pilonul II.
Mai mult de un milion de romani nu au primit nici un ban in noiembrie in conturile de pensii obligatorii gestionate privat. Fenomenul se datoreaza atat crizei financiare, care lasa fara bani o mare parte din firme, cat si problemelor mai vechi, cum ar fi indisciplina financiara si inregistrarile fictive, explica Mircea Oancea, presedintele arbitrului pietei pensiilor.
Astfel, pentru mai mult de un sfert (25,72%) din participantii la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) nu s-au virat banii in luna noiembrie. In acest an, cam o treime (30%) din viitorii beneficiari ai sistemului de pensii obligatorii administrate privat nu vor mai primi contributiile, a declarat directorul ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman. Numarul persoanelor ale caror conturi nu au fost alimentate niciodata, desi s-au inscris in sistemul Pilonului II de pensii, este estimat la 500.000, ne-a declarat Oancea.
Doar in noiembrie au aparut in plus 83.000 de conturi nealimentate fata de luna septembrie, din cauza disponibilizarilor si a blocajului financiar in care au intrat companiile. "Exista un blocaj financiar, nimeni nu mai plateste facturile, obligatiile, chiar daca sunt firme care mai au lichiditati. Prioritatea sunt salariile, ca sa nu iasa lumea in strada", a spus Maria Grapini, presedinta Federatiei patronale a industriei usoare (FEPAIUS).
Grapini avertizeaza ca nu doar fondurile de pensii obligatorii cu gestiune privata au probleme, ci si bugetul asigurarilor sociale, deoarece firmele au ca prioritate salariile. "Companiile nu-si pot plati contributiile catre stat, de aceea noi, patronatele, am solicitat Guvernului un moratoriu prin care aceste obligatii sa fie achitate esalonat in cusrul anului si sa se reduca dobanzile si penalitatile pe care statul le percepe", precizeaza Maria Grapini.
"Orice contributie neplatita ne doare. Aici depinde doar de directia in care se vor indrepta politicile economice ale Guvernului", a declarat directorul de investitii al fondului de pensii din grupul Allianz-Tiriac, Dorin Boboc. "Noi ne-am bucura sa fie cat mai multi oameni cu slujbe", a mai spus acesta.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii