Un milion de romani fara bani in conturile de pensii private
Data publicarii: 30-01-2009 | Finante-BanciExista 500.000 de persoane ale caror conturi nu au fost alimentate niciodata, desi s-au inscris in sistemul Pilonului II de pensii. In noiembrie 2008 au aparut 83.000 de intarzieri noi in transferul banilor din Pilonul II.
Mai mult de un milion de romani nu au primit nici un ban in noiembrie in conturile de pensii obligatorii gestionate privat. Fenomenul se datoreaza atat crizei financiare, care lasa fara bani o mare parte din firme, cat si problemelor mai vechi, cum ar fi indisciplina financiara si inregistrarile fictive, explica Mircea Oancea, presedintele arbitrului pietei pensiilor.
Astfel, pentru mai mult de un sfert (25,72%) din participantii la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) nu s-au virat banii in luna noiembrie. In acest an, cam o treime (30%) din viitorii beneficiari ai sistemului de pensii obligatorii administrate privat nu vor mai primi contributiile, a declarat directorul ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman. Numarul persoanelor ale caror conturi nu au fost alimentate niciodata, desi s-au inscris in sistemul Pilonului II de pensii, este estimat la 500.000, ne-a declarat Oancea.
Doar in noiembrie au aparut in plus 83.000 de conturi nealimentate fata de luna septembrie, din cauza disponibilizarilor si a blocajului financiar in care au intrat companiile. "Exista un blocaj financiar, nimeni nu mai plateste facturile, obligatiile, chiar daca sunt firme care mai au lichiditati. Prioritatea sunt salariile, ca sa nu iasa lumea in strada", a spus Maria Grapini, presedinta Federatiei patronale a industriei usoare (FEPAIUS).
Grapini avertizeaza ca nu doar fondurile de pensii obligatorii cu gestiune privata au probleme, ci si bugetul asigurarilor sociale, deoarece firmele au ca prioritate salariile. "Companiile nu-si pot plati contributiile catre stat, de aceea noi, patronatele, am solicitat Guvernului un moratoriu prin care aceste obligatii sa fie achitate esalonat in cusrul anului si sa se reduca dobanzile si penalitatile pe care statul le percepe", precizeaza Maria Grapini.
"Orice contributie neplatita ne doare. Aici depinde doar de directia in care se vor indrepta politicile economice ale Guvernului", a declarat directorul de investitii al fondului de pensii din grupul Allianz-Tiriac, Dorin Boboc. "Noi ne-am bucura sa fie cat mai multi oameni cu slujbe", a mai spus acesta.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani