AOAR face presiuni pentru garantarea creditelor interbancare
Data publicarii: 29-01-2009 | AfaceriAsociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) face in continuare presiuni pentru garantarea creditelor interbancare, in conditiile in care bancile-mama primesc directive de la actionari sa nu mai aloce fonduri pentru Europa de Est, a spus presedinele AOAR, Florin Pogonaru.
"Mediul oamenilor de afaceri face presiuni pentru garantarea creditelor interbancare. Toate masurile anticriza, de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) si a exportatorilor nu vor functiona niciodata daca ne uitam la costul banilor in Romania. Acordul intre EximBank, CEC Bank, fondurile de garantare, Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) si AOAR e un prim pas, un semnal puternic, dar trebuie sa continuam, inclusiv prin reducerea dobanzilor", a spus Pogonaru.
El a adaugat ca garantarea creditelor interbancare este cu atat mai importanta pentru functionarea sistemului, cu cat bancile mama primesc directive sa nu mai aloce fonduri pentru creditarea in Europa Centrala si de Est.
"Nu vorbesc aici in calitate de reprezentant al Bancii Comerciale Romane (BCR), unde sunt in consiliul de supraveghere. BCR a fost cel mai mare creditor al economiei romanesti si, in conditiile in care aproape jumatate din afacerile bancii mama sunt in Romania, nu trebuie sa le spunem noi, deoarece oamenii din grup sunt foarte preocupati de continuarea afacerilor din Romania", a adaugat Pogonaru.
Guvernatorul bancii centrale a Greciei a indemnat recent bancile elene sa nu mai dea credite pe pietele din Europa de Est decat in limita resurselor atrase de subsidiarele locale, de pe respetivele piete.
In acelasi timp, fondurile primite de la stat de bancile austriece si cele grecesti nu pot fi folosite decat pentru sustinerea creditarii pe pietele interne, nu si pentru creditarea din alte state.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii