AOAR face presiuni pentru garantarea creditelor interbancare
Data publicarii: 29-01-2009 | AfaceriAsociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) face in continuare presiuni pentru garantarea creditelor interbancare, in conditiile in care bancile-mama primesc directive de la actionari sa nu mai aloce fonduri pentru Europa de Est, a spus presedinele AOAR, Florin Pogonaru.
"Mediul oamenilor de afaceri face presiuni pentru garantarea creditelor interbancare. Toate masurile anticriza, de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) si a exportatorilor nu vor functiona niciodata daca ne uitam la costul banilor in Romania. Acordul intre EximBank, CEC Bank, fondurile de garantare, Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) si AOAR e un prim pas, un semnal puternic, dar trebuie sa continuam, inclusiv prin reducerea dobanzilor", a spus Pogonaru.
El a adaugat ca garantarea creditelor interbancare este cu atat mai importanta pentru functionarea sistemului, cu cat bancile mama primesc directive sa nu mai aloce fonduri pentru creditarea in Europa Centrala si de Est.
"Nu vorbesc aici in calitate de reprezentant al Bancii Comerciale Romane (BCR), unde sunt in consiliul de supraveghere. BCR a fost cel mai mare creditor al economiei romanesti si, in conditiile in care aproape jumatate din afacerile bancii mama sunt in Romania, nu trebuie sa le spunem noi, deoarece oamenii din grup sunt foarte preocupati de continuarea afacerilor din Romania", a adaugat Pogonaru.
Guvernatorul bancii centrale a Greciei a indemnat recent bancile elene sa nu mai dea credite pe pietele din Europa de Est decat in limita resurselor atrase de subsidiarele locale, de pe respetivele piete.
In acelasi timp, fondurile primite de la stat de bancile austriece si cele grecesti nu pot fi folosite decat pentru sustinerea creditarii pe pietele interne, nu si pentru creditarea din alte state.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman