Salariul mediu brut pe luna in 2008 a fost de 4.746 lei
Data publicarii: 29-01-2009 | EconomieMinisterul Dezvoltarii sustine ca cifra prezentata intr-un document guvernamental, referitoare la salariile angajatilor din sectorul public, este incorecta si nu reflecta realitatile salariale din aceasta institutie unde salariul mediu brut pe luna in anul 2008 al personalului a fost de 4.746 lei.
"In urma informatiilor aparute in mass-media referitoare la salariile angajatilor din sectorul public, in care sunt mentionate si veniturile salariale ale angajatilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, mentionam ca cifra prezentata in documentul guvernamental invocat este incorecta si nu reflecta realitatile salariale din aceasta institutie", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Potrivit reprezentantilor ministerului, in cadrul MDRL, salariul mediu BRUT pe luna in anul 2008 a fost de 4.746 lei incluzand salariul de baza, spor vechime, indemnizatie conducere si salariu de merit, iar salariul mediu BRUT pe luna in anul 2008, cu toate sporurile si prima de vacanta incluse a fost de 6.805 lei.
"Precizam ca in 2008, au fost platite si primele de vacanta restante din perioada 2001 - 2006 atat pentru angajatii MDRL, cat pentru persoane care lucreaza acum in alte institutii, dar care in perioada 2001 - 2006 au lucrat in Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, Ministerul Integrarii Europene, ale caror obligatii au fost preluate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei", se mai arata in comunicatul ministerului.
Salariul mediu lunar, fara sporuri, a fost in anul 2008 de aproape 1.000 de euro, pentru institutiile din administratia centrala, potrivit unei statistici oficiale. Aceasta prezinta o lista cu 42 de institutii la care salariile sunt finantate exclusiv de la bugetul de stat arata ca in cursul anului trecut, salariul mediu al unui angajat la stat a fost de 3.449 RON sau de 937 de euro, la un curs de 3,68.
Salariile medii din documentul citat, care se afla pe masa negocierilor dintre partidele coalitiei si sindicate in alcatuirea bugetului pe acest an, nu sunt egale. Astfel, cel mai bine platiti angajati ai statului au fost cei ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde media venitului lunar a fost de 9.926 de lei (2.697 euro). Consiliul Superior al Magistraturii a avut un salariu mediu lunar de 9.706 lei (2638 euro), in vreme ce salariul mediu lunar la Consiliul Concurentei a fost de 8.585 lei (2.333 euro).
In lista, printre institutiile bugetare care au salariul mediu lunar de peste 2.000 de euro - celor deja enumerate li se adauga Curtea Constitutionala, unde media salariilor acordate de stat pe o singura luna a fost de 8.321 lei (2.261 euro), Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, cu 8.180 (2.223 euro), Curtea de Conturi (7.584 lei, 2.061 euro), Ministerul Public, cu un salariu mediu lunar de 7.404 lei (2.012 euro) si Ministerul Afacerilor Externe (7.393 lei, 2.002 euro).
Totodata, nu mai putin de 16 institutii bugetare au avut salariul mediu lunar de peste 1.000 de euro in cursul anului trecut. Angajatii de la cancelaria primului-ministru Calin Popescu Tariceanu au avut un salariu mediu lunar de 4.715 lei (1.281 euro), cei de la Administratia prezidentiala, 3.465 lei (900 euro). Pe lista institutiilor din administratia centrala care au avut salarii medii mari, pe ultimul loc se afla cei de la Consiliul Economic si Social, cu o medie 1.693 lei.
Precizam ca toate salariile inregistrate pe lista institutiilor citate sunt de calculate fara sporuri si stimulente, care, in unele cazuri, au dus la dublarea sumei de baza.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman