Patru din zece femei vor sa ajunga in top management
Data publicarii: 29-01-2009 | HR/CarierePeste 30% dintre femeile din companiile de pe piata locala aspira la pozitia de vicepresedinte in cadrul organizatiei, in timp ce 11% vor sa ajunga in boardul companiei, potrivit unui studiu realizat la nivel global de firma de recrutare si leasing de personal Manpower.
Procentajul femeilor din Romania care isi doresc sa detina pozitii de top este dublu fata de cel inregistrat in regiunea EMEA, unde doar 5% dintre femei au astfel de aspiratii, si aproape egal cu cel inregistrat la nivel global, unde 12% dintre femei tintesc o functie in top management.
"In Romania a existat un sistem educational obligatoriu in ceea ce priveste invatamantul primar si secundar care a dus la un nivel de educatie superior altor tari. In ceea ce priveste invatamantul superior, inca exista posibilitatea de a urma cursuri fara taxa, ceea ce aduce o reala oportunitate pentru toti cei care isi doresc sa ajunga in posturi de conducere", a declarat pentru Business Standard Eliza Nechifor, Marketing & Communication coordinator Manpower Romania.
La nivel local, aproape 35% dintre angajati cred ca barbatii sunt mai buni manageri si doar 15% dintre acestia cred ca femeile sunt mai potrivite in pozitii de top.
In acelasi timp, 14% dintre barbati cred ca femeile sunt mai buni manageri, in timp ce procentajul femeilor care cred acest lucru este de 15%, dintre acestia 12% au avut numai sefi barbati si 4%, doar sefi femei.
Potrivit studiului, pe piata locala, angajatii barbati sunt mai inclinati spre antreprenoriat decat femeile, aproape 80% dintre barbati intentioneaza sa isi deschida propria afacere, comparativ cu doar 59% dintre femei.
Majoritatea angajatilor la nivel global (44%) spun ca sexul nu conteaza pentru a fi un bun manager, in timp ce unul din patru respondenti declara ca barbatii sunt mai potriviti pentru functia de manager.
Studiul mai arata ca americanii sunt singurii care considera ca femeile sunt mai buni manageri decat barbatii. In regiunea Asia-Pacific, 34% dintre angajati cred ca barbatii sunt mai buni manageri si doar 13% dau credit femeilor. In regiunea EMEA, barbatii si femeile sunt perceputi aproape la acelasi nivel din punct de vedere al abilitatilor manageriale, 18% dintre angajati dau credit barbatilor si 15%, femeilor.
Participantii la studiu au mai declarat ca nu va exista niciodata o egalitate intre femei si barbati in ceea ce priveste functiile de top din cadrul companiilor. Aproape 50% dintre barbati si 46% dintre femei considera ca rolurile la nivelul top managementului nu vor fi niciodata impartite in mod egal.
De asemenea, cei mai multi dintre respondenti (48%) cred ca femeile nu vor ocupa niciodata 50% sau mai mult din posturile de senior executive sau functii de manager la nivel inalt in marile corporatii, desi, in prezent, multe femei detin astfel de functii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii