Patru din zece femei vor sa ajunga in top management
Data publicarii: 29-01-2009 | HR/CarierePeste 30% dintre femeile din companiile de pe piata locala aspira la pozitia de vicepresedinte in cadrul organizatiei, in timp ce 11% vor sa ajunga in boardul companiei, potrivit unui studiu realizat la nivel global de firma de recrutare si leasing de personal Manpower.
Procentajul femeilor din Romania care isi doresc sa detina pozitii de top este dublu fata de cel inregistrat in regiunea EMEA, unde doar 5% dintre femei au astfel de aspiratii, si aproape egal cu cel inregistrat la nivel global, unde 12% dintre femei tintesc o functie in top management.
"In Romania a existat un sistem educational obligatoriu in ceea ce priveste invatamantul primar si secundar care a dus la un nivel de educatie superior altor tari. In ceea ce priveste invatamantul superior, inca exista posibilitatea de a urma cursuri fara taxa, ceea ce aduce o reala oportunitate pentru toti cei care isi doresc sa ajunga in posturi de conducere", a declarat pentru Business Standard Eliza Nechifor, Marketing & Communication coordinator Manpower Romania.
La nivel local, aproape 35% dintre angajati cred ca barbatii sunt mai buni manageri si doar 15% dintre acestia cred ca femeile sunt mai potrivite in pozitii de top.
In acelasi timp, 14% dintre barbati cred ca femeile sunt mai buni manageri, in timp ce procentajul femeilor care cred acest lucru este de 15%, dintre acestia 12% au avut numai sefi barbati si 4%, doar sefi femei.
Potrivit studiului, pe piata locala, angajatii barbati sunt mai inclinati spre antreprenoriat decat femeile, aproape 80% dintre barbati intentioneaza sa isi deschida propria afacere, comparativ cu doar 59% dintre femei.
Majoritatea angajatilor la nivel global (44%) spun ca sexul nu conteaza pentru a fi un bun manager, in timp ce unul din patru respondenti declara ca barbatii sunt mai potriviti pentru functia de manager.
Studiul mai arata ca americanii sunt singurii care considera ca femeile sunt mai buni manageri decat barbatii. In regiunea Asia-Pacific, 34% dintre angajati cred ca barbatii sunt mai buni manageri si doar 13% dau credit femeilor. In regiunea EMEA, barbatii si femeile sunt perceputi aproape la acelasi nivel din punct de vedere al abilitatilor manageriale, 18% dintre angajati dau credit barbatilor si 15%, femeilor.
Participantii la studiu au mai declarat ca nu va exista niciodata o egalitate intre femei si barbati in ceea ce priveste functiile de top din cadrul companiilor. Aproape 50% dintre barbati si 46% dintre femei considera ca rolurile la nivelul top managementului nu vor fi niciodata impartite in mod egal.
De asemenea, cei mai multi dintre respondenti (48%) cred ca femeile nu vor ocupa niciodata 50% sau mai mult din posturile de senior executive sau functii de manager la nivel inalt in marile corporatii, desi, in prezent, multe femei detin astfel de functii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman