Bancile straine continua expansiunea puternica in Europa Centrala si de Est
Data publicarii: 27-07-2006Cea mai mare concentrare de banci internationale este in noile state membre UE ca Estonia (99%) si Slovacia (98%), urmate de o tara candidata la UE, Croatia (91%). “Rusia, Turcia si Ucraina sunt noile frontiere ale strategiei regionale pentru jucatorii internationali activi in regiune. Totusi, in termeni generali, ne asteptam ca procesul de consolidare la nivel international sa devina un element determinant al transformarilor structurale din regiune, ca in cazul fuziunii UniCredit-HVB, care a creat de departe cel mai mare jucator la nivel regional si care a condus la un nou proces de consolidare la nivel local,” a declarat Andrea Moneta, membru al Comitetului de Directie a UniCredit Group si membru al Consiliului de Administratie BA-CA, responsabil pentru operatiunile din Europa Centrala si de Est.
Cercetarea releva faptul ca segmentul creditelor a luat amploare in toata regiunea in ultimii doi ani, alimentat atat de factori de natura cererii, cat si de factori de natura ofertei. Ca rezultat, a avut loc o sporire semnificativa a volumului creditului raportat la PIB, de la 24% la 32% in intervalul 2000-2005. Expansiunea pietei creditului a fost rapida mai ales in tarile din Europa de Sud Est si in Rusia, urmate de Turcia. Extinderea rapida a creditelor este estimata sa continue in toate pietele din zona, condusa de segmentul de retail si sustinuta de o performanta favorabila a imprumuturilor pentru companii. Se estimeaza ca cele mai dinamice piete in aceasta privinta vor fi Rusia, Serbia, Turcia si Romania.
Adancirea penetrarii financiare a creditelor a fost insotita de o crestere mult mai stabila a depozitelor, in pofida unei dinamici puternice a veniturilor. In anii urmatori, accelerarea activitatilor de investitii si diversificarea portofoliului vor conduce la o reducere a ritmului de crestere a depozitelor in tarile mai dezvoltate din Europa Centrala si de Est (Polonia, Republica Ceha, Croatia si Slovacia), in timp ce pentru restul regiunii se previzioneaza o dinamica puternica atat in zona de retail, cat si in cea pentru companii.
In ansamblu, profitabilitatea bancara ramane pozitiva in pofida diminuarii marjelor (diferenta intre dobanda la credite si cea la depozite) si a intensificarii competitiei. Se apreciaza ca Turcia si Rusia vor avea o dinamica mai accelerata.
In toate tarile, cu exceptia Sloveniei, a Rusiei si a Turciei – unde inca au loc transformari structurale – sectorul bancar e dominat de institutii financiare cu actionariat strain. Anumiti jucatori internationali au considerat regiunea ca o a doua piata de crestere dupa cea proprie, si detin in prezent o parte considerabila din activele cumulate ale institutiilor financiare cu capital strain, dupa ce si-au dezvoltat o retea extinsa si au ajuns printre cei mai importanti jucatori de pe piata bancara in majoritatea tarilor din ECE.
In prezent, sistemul bancar din Romania este dominat de institutii financiare cu actionariat strain, care impreuna (inclusiv BCR) detin aproximativ 88% din totalul activelor. Procesul de restructurare a pietei bancare romanesti va continua cu finalizarea ultimelor privatizari si cu intensificarea concentrarii ca urmare a cresterii concurentei o data cu maturizarea pietei si a reducerii treptate a marjelor.
Restructurarea tarzie si existenta unui grad relativ scazut al intermedierii bancare comparativ cu celelalte tari din regiune face ca, in prezent, Romania sa fie una dintre tarile cu cel mai insemnat potential de dezvoltare. Pe partea de active, expansiunea insemnata a pietei creditului in intervalul 2000 - 2005 in special pe segmentul de retail nu a epuizat potentialul de crestere a pietei. Pe termen mediu, estimam ca volumul creditarii va creste in medie cu 25% pe an, o dinamica mai accentuata fiind asteptata la nivelul creditului acordat populatiei. Cresterea in continuare a volumului creditarii va fi in mod necesar insotita de o crestere a depozitelor provenite de la clientela nonbancara. Urmand tendinta ultimilor ani, cresterea volumului depozitelor atrase va avea o dinamica mai moderata in viitor, in medie de 16% pe an in intervalul 2006 - 2008. Cresterea veniturilor, a gradului de intermediere bancara si a dobanzilor reale vor constitui stimulente pentru piata depozitelor bancare, insa vor fi partial contracarate de dezvoltarea pietelor produselor alternative de economisire.
Creditele pentru persoane fizice conduc cresterea pietei in regiune
Principalul element de crestere al volumelor creditelor din regiune va continua sa fie creditul pentru persoane fizice. Specialistii UniCredit Group apreciaza ca imprumuturile pe segmentul retail in Europa Centrala si de Est vor spori cu o medie anuala de 31% pana in 2008. Cea mai mare crestere va fi observata in Rusia, unde acest sector va urca cu 56%, aproape dublu fata de procentul de dezvoltare al intregii piete a ECE (inclusiv Rusia). Cu o medie anuala de crestere de 24%, volumul de credite pentru persoane fizice din Europa Centrala si de Est este mult mai puternic decat in zona Euro (6%).
Datele de la sfarsitul anului 2005 aferente fiecarei piete indica faptul ca volumul total de imprumuturi exprimat ca procent din PIB a fost cel mai mare in Croatia (68%), depasind mult media regiunii (32%). In Romania, volumul de imprumuturi exprimat ca procent din PIB este previzionat la 22%, ceea ce indica potentialul inca important al pietei. In general, in toata regiunea, economistii UniCredit apreciaza faptul ca imprumutul pentru persoane fizice va continua sa fie sprijinit, pe de o parte, de o crestere economica puternica si, pe de alta parte, de decalajul in privinta penetrarii pietei. Dupa cum s-a mentionat anterior, piata de retail va conduce cresterea in regiune, dar perspectivele economice pozive si cererea puternica pentru investitii vor sprijini performanta favorabila a creditului pentru companii.
"Piata bancara din Europa Centrala si de Est va continua sa creasca puternic. Intrucat regiunea are un amplu potential de business, aceasta piata va ramane un punct principal de interes pentru jucatorii internationali. ECE este o piata cheie pentru UniCredit Group. Vom folosi acest moment prielnic pe care il traverseaza piata din regiune pentru a creste impreuna," a mai adaugat Andrea Moneta.
Cele mai importante banci din Europa Centrala si de Est
Cercetarea releva, de asemenea, faptul ca primii sapte jucatori din sistemul bancar al ECE controleaza 26% din piata din regiune. Pe primul loc in clasamentul celor mai mari banci care opereaza in aceasta zona este UniCredit Group, avand active totale de 86,2 miliarde euro si un profit net de 1,3 miliarde euro. Aceasta inseamna ca UniCredit Group este aproape de doua ori mai mare decat cel mai apropiat concurent. Erste Bank se claseaza pe locul al doilea, cu active totale de 48,7 miliarde euro si profit net de 711 milioane euro. KBC din Belgia este pe locul al treilea, cu active totale de 42,7 miliarde euro si un profit net de 556 milioane euro. Al patrulea in acest top este Raiffeisen International (active totale: 42,3 miliarde euro, profit net de 481 milioane euro), urmat de Société Générale (active totale: 30,1 miliarde euro, profit net de 531 milioane euro), Banca Intesa (active totale: 22,1 miliarde euro, profit net de 326 milioane euro) si OTP Ungaria (active totale: 19,1 miliarde euro, profit net de 609 milioane euro).
Cele mai extinse retele apartin UniCredit Group (17 tari) si Raiffeisen International (15 tari), urmate de Société Générale (10 tari) si Banca Intesa (9 tari).
„Este interesant de notat ca dintre primii sapte jucatori regionali, doar trei se afla in topul celor mai importante 20 de banci din punctul de vedere al capitalizarii bursiere. Aceasta confirma ideea ca procesul international de consolidare poate aduce transformari structurale la nivel regional”, a spus Debora Revoltella, Economist Sef UniCredit Europa Centrala si de Est si coordonatoarea acestei cercetari.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului