Petrom vrea statie de radio in benzinarii
Data publicarii: 28-01-2009 | MediaCompania Petrom intentioneaza sa lanseze, in urmatoarea perioada, un post de radio care sa se auda in toate cele aproximativ 500 de benzinarii pe care le detine in tara. Dupa ce au analizat posibilitatea incheierii unui contract de retransmisie cu unul dintre posturile de radio deja existente si s-au lovit de problema drepturilor de autor, oficialii Petrom au inceput sa se gandeasca la crearea unei statii proprii.
Conform unor surse din piata, in urma discutiilor, reprezentantii Petrom au ajuns la concluzia ca, in ambele cazuri, compania ar trebui sa plateasca drepturi de autor.
Desi au purtat discutii cu mai multe posturi de radio romanesti, oficialii Petrom au ajuns intr-un stadiu mai avansat al negocierilor cu statia nationala Europa FM, trimitand chiar o solicitare Consiliului National al Audiovizualului (CNA), prin care au cerut aprobare pentru retransmisia Europa FM in statiile Petrom.
Raluca Puiu, PR manager Europa FM, Radio 21 si VibeFM, a explicat pentru Business Standard ca solicitarea Petrom a fost depusa la CNA de mai mult timp, dar a intrat pe ordinea de zi abia acum.
"Intre timp insa, se pare ca avocatii Petrom au ajuns la concluzia ca ne aflam in fata unei probleme legate de drepturile de autor ale creatiilor muzicale difuzate pe post. Inca nu au gasit nicio solutie, astfel ca respectiva initiativa a lor de a retransmite Europa FM nu poate fi concretizata", a explicat managerul. "Deocamdata, nu se poate pune in aplicare un astfel de contract", a completat directorul de PR al postului.
Pe de alta parte, Laurentiu Oprea, directorul Directiei Registre, Gestiune Colectiva si Relatii Publice in cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), a explicat pentru Business Standard ca, din punct de vedere pur legislativ, drepturile de autor sunt diferite pentru fiecare tip de comunicare in parte.
El a spus ca, in cazul posturilor de radio propriu-zise, se platesc drepturi de autor care constau intr-un procentaj din veniturile statiei respective, care difera insa in functie de mai multi factori, cum ar fi ponderea muzicii difuzate de post sau negocierile directe intre organismul de gestiune colectiva si statie. Laurentiu Oprea a explicat ca aceste drepturi ajung la maximum 5% din veniturile statiei.
De asemenea, in cazul spatiilor publice, unde se difuzeaza orice fel de muzica, plata drepturilor de autor se realizeaza avand la baza tarife pentru comunicare publica, ce difera de cele procentuale aplicate in cazul posturilor de radio.
"Faptul ca in spatiile publice ale Petrom se aude muzica constituie comunicare publica. Iar aceasta utilizare trebuie platita catre titularii de drepturi indiferent de sursa - artisti, CD-uri sau alte suporturi, radio, propriu sau extern. Asadar, un radio propriu nu ar inlocui aceasta licenta si obligatia de a plati o remuneratie titularilor de drepturi. Doar ar adauga inca una pentru radiodifuzare", a precizat Laurentiu Oprea.
OMV, grup austriac ce detine compania Petrom, a lansat deja un post propriu de radio, numit Viva.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani