Europenii vor sa accelereze constructia Nabucco, dupa criza gazului ruso-ucraineana
Data publicarii: 27-01-2009 | InternationalEuropenii au sustinut marti, la Budapesta, proiectul de gazoduct Nabucco, ce nu a obtinut inca finantare, care le va permite sa isi limiteze dependenta energetica fata de Rusia, dupa criza recenta a gazului dintre Moscova si Kiev, relateaza AFP.
Lansat in 2002, proiectul ar trebui sa conecteze regiunea caspica de centrul european de distributie de la Baumgarten, Austria. Conducta ar trebui sa aiba o lungime de 3.300 de kilometri, traversand Turcia, Bulgaria, Ungaria si Romania. Costul total este estimat la circa opt miliarde de euro.
Delegatii din circa 12 tari de tranzit sau potentiali furnizori, dar si reprezentanti ai Uniunii Europene, reuniti la Budapesta, si-au reafirmat sustinerea fata de acest gazoduct, care urmeaza sa permita, incepand din 2013, diversificarea aprovizionarii cu gaz a Europei.
Potrivit textului "Declaratiei de la Budapesta", adoptata de participanti, acestia isi iau angajamentul sa dezvolte cooperarea intre "tarile membre UE, Turcia, Georgia, tarile din regiunea marii Caspice si din Orientul Mijlociu". Ei vizeaza "crearea unui parteneriat energetic eficient, tinand cont de nevoile interne ale tarilor furnizoare, de tranzit si ale pietelor europene":
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a reafirmat intr-un mesaj video "sustinerea Comisiei" pentru proiectul Nabucco, subliniind "vulnerabilitatea energetica" a UE, demonstrata de recenta criza ruso-ucraineana a gazului.
Premierul ungar Ferenc Gyurcsany, gazda reuniunii, a cerut deblocarea "in urmatoarele saptamani" a 200-300 de milioane de euro pentru a putea lansa in sfarsit constructia acestui gazoduct, al carui cost total este estimat la aproape opt miliarde de euro. In fata jurnalistilor, el a precizat ca "acesta nu este decat inceputul", pentru ca se asteapta la un "sprijin de ordinul a doua miliarde de dolari din partea Uniunii Europene".
"Este necesara si infiintarea unei conduceri internationale a Nabucco, din care ar fac parte liderii politici ai tarilor implicate", a adaugat el, mizand pe semnarea unui acord interguvernamental intre cele circa zece tari implicare "inainte de sfarsitul lunii iunie".
Potrivit comisarului european pentru energie, Andris Piebalgs, textul acordului interguvernamental "urmeaza sa fie finalizat la sfarsitul lunii martie".
Acest acord reprezinta pentru presedinte Bancii Europene de Investitii (BEI), Philippe Maystadt, de asemenea prezent la conferinta, o conditie indispensabila pentru ca banca sa finanteze 25% din proiect.
Premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, a declarat ca este vorba de un "proiect al pacii, libertatii si independentei" pentru intreg continentul european, pentru ca va reduce dependenta energetica fata de Rusia. El a precizat, insa, ca nu este vorba de un "proiect antirus".
Din partea potentialilor furnizori pentru Nabucco, presedintele azer Ilham Aliev a notat ca "armonizarea intereselor tuturor - tari furnizoare, consumatoare si tari de tranzit - poate fi atinsa, daca este posibila asigurarea unei aprovizionari stabile, unei garantari a tranzitului si unui pret adecvat" al gazului.
La randul sau, vicepremierul georgian Nika Gilauri a declarat ca tara sa "nu are nevoie de gazul" livrat de Nabucco, dar vrea sa "fie platita pentru tranzit".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des