Austria lanseaza initiativa unui plan de stabilitate pentru bancile din tarile est-europene
Data publicarii: 27-01-2009 | Finante-BanciAustria a lansat o initiativa de a crea un pachet de sustinere pentru a stabiliza sectorul bancar din tarile emergente din Europa, solicitand contributia altor tari occidentale si a Uniunii Europene (UE), relateaza Reuters.
Cancelarul Werner Faymann si ministrul de finante Josef Proell au cerut pachete de stabilizare a bancilor in tarile europene emergente si mai multe fonduri de la Uniunea Europeana, pentru a stopa extinderea crizei creditelor in regiune.
Austria vrea sa creeze o alianta a tarilor occidentale ale caror banci detin cele mai multe dintre institutiile de creditare din Europa de Est - Austria, Italia, Germania, Belgia si Franta -, ca sa ofere sustinere pentru aceste masuri, a precizat Proell, intr-un comunicat.
"Vrem sa asiguram stabilitatea economiilor", a spus ministrul austriac de finante. "Prin aceasta ofensiva, ii ajutam pe vecinii nostri, ne ajutam bancile si locurile de munca dependente de investitiile straine", a adaugat el.
Intrarile de capital in Europa de Est s-au diminuat, in conditiile in care criza financiara mondiala a sporit aversiunea de risc a investitorilor si i-a determinat sa renunte la activele de pe pietele emergente, astfel incat bancile detinute de straini au devenit singura sursa de imprumuturi pentru companii si clienti.
In acelasi timp, criza creditelor a facut mult mai dificil pentru bancile-mama sa stranga bani, desi cele mai multe dintre ele au fost in mare parte scutite de problemele ce au devastat bilanturile contabile ale altor banci din Europa Occidentala.
"Austria va cere o initiativa a UE pentru a sustine aceste banci cu fonduri de la Banca Europeana de Investitii (BEI), de la Banca Centrala Europeana (BCE) si cu fonduri de coeziune ale UE", a spus Faymann.
In Europa de Est, cei mai mari jucatori dupa active sunt UniCredit (Italia), Erste Bank (Austria), Raiffeisen International (Austria), Societe Generale (Franta) si KBC (Belgia).
Bancile s-au bucurat de castiguri in crestere in regiune, pe fondul exploziei creditarii, care a inregistrat in ultimii ani rate anuale de crestere de 20-30%, alimentate atat de clientii persoane fizice, cat si de companii.
Austria este, de departe, cea mai expusa tara pe regiune, bancile austriece acordand imprumuturi echivalente cu 70% din produsul intern brut (PIB) al tarii. In Romania, Erste Bank controleaza BCR, cea mai mare banca de pe piata dupa active, iar Raiffeisen Bank si Volksbank sunt in primii zece jucatori.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman