Criza financiara cerne chiriasii de lux din retailul stradal al Capitalei
Data publicarii: 26-01-2009 | ImobiliareCriza financiara a inceput sa cearna chiriasii de lux din retailul stradal, iar comerciantii care nu mai rezista in zonele de top fie se restrang si subinchiriaza o parte din spatiu, fie aleg o locatie mai ieftina, precum mall-ul, sustin consultantii imobiliari ai companiei EuroMetropola.
Potrivit EuroMetropola, proprietarii de spatii comerciale abia la inceputul acestui an au mai inceput sa revizuiasca chiriile si numai pentru contracte foarte convenabile (chirias cu notorietate care preia spatiul pe o perioada mai indelungata). Acestia sustin ca scaderea chiriei nu a fost mai mare de 25%, dar e nu e deloc de neglijat, in conditiile in care pana acum nici nu se putea pune problema unei negocieri in zone precum Dorobanti sau Calea Victoriei.
"Criza are si beneficii, fara indoiala. Erau retaileri care anul trecut ar fi dat orice pentru un spatiu comercial pe arterele premium ale Capitalei. In zona Dorobanti sau Calea Victoriei, erau imposibil de gasit, contractele erau ferme si nimeni nu ar fi cedat o asemenea pozitie. Acestea sunt cel mai bine cotate doua zone din totata Capitala, spatiile de aici avand cea mai buna expunere", sustin consultantii imobiliari.
In plus, luna ianuarie si criza economica au scos la iveala mai multe spatii comerciale in zona Dorobanti, la preturi ceva mai scazute decat in perioada similara a anului trecut: intre 40 si 140 euro/mp, in functie de amplasamentul exact, suprafata, dimensiunea vitrinei si forma spatiului. Altfel, retailerilor care nu mai rezista in zonele de top: fie se restrang si subinchiriaza o parte din spatiu, fie aleg o locatie mai ieftina, precum mall-ul.
"Din punct de vedere al costului este mai convenabila varianta inchirierii unui spatiu comercial intr-un mall, insa exista si branduri de nisa a caror politica de promovare impune expunerea exclusiv pe bulevardele principale ale unei metropole, unde isi pot personaliza mai bine spatiul", comenteaza consultantii EuroMetropola.
Ei mai spun ca spatiile comerciale stradale inca sunt prima optiune pentru banci, casino-uri, internet cafe, farmacii, patiserii, cafenele, restaurante sau magazine de imbracaminte.
"Comerciantii din multe domenii au inceput deja sa-si reevaluze politica de promovare si incearca o optimizare a retelelor prin relocari in spatii mai mici sau prin inchiderea spatiilor neproductive. O consecinta va fi eliberarea mai multor spatii comerciale si implicit o scadere a preturilor chiriilor. Vor functiona bine in continuare unitatile comerciale care satisfac nevoile imediate ale populatiei (ex: farmacii, fast-food) si vor avea dificultati cei din sectoare precum IT, electronice, electrocasnice etc.", mai spun cei de la EuroMetropola.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani