Somajul se extinde rapid si afecteaza piata mondiala a muncii

Data publicarii: 26-01-2009 | International

Somajul continua sa creasca la nivel mondial, din cauza crizei financiare, insa tarile cu o forta de munca flexibila sunt cele mai afectate, in contextul in care fenomenul creaza inegalitati intre salariatii tineri si cei varstnici, precum si intre imigranti si angajatii temporari, scrie AFP.

Dupa ce statele din zona Organizatiei pentru Cooperate si Dezvoltare Economica (OCDE) au inregistrat in 2007 cea mai mica rata a somajului din 1980, de 5,6%, acum situatia s-a schimbat radical.

OCDE si Organizatia Internationala a Muncii (OIM) estimeaza ca numarul somerilor ar putea urca cu pana la 20-25 milioane de persoane in toata lumea, pana in 2010, atingand un record de 210 milioane someri la sfarsitul lui 2009.

Multe persoane si-au pierdut locul de munca de la sfarsitul lui 2007, in Statele Unite, Irlanda si Spania, in contextul in care piata imobiliara a fost afectata de criza creditelor. Acest fenomen a afectat in 2008 majoritatea economiilor puternice, inclusiv cea a Germaniei.

Bancile, sectorul constructiilor, piata auto, a otelului si telecomunicatiilor au intreprins reduceri masive de personal. Astfel, unii sindicalisti au formulat idea conform careia criza financiara este, cateodata, un pretext pentru disponibilizari.

O data cu globalizarea, "criza s-a propagat si in statele care nu au avut o economie puternica", a declarat Raymond Torres, directorul Institutului de studii sociale din cadrul OIM.

"Prin amploare, cresterea somajului va afecta tot globul. Dar cei mai vulnerabili, tinerii si cei necalificati, vor intampina dificultati in gasirea unui loc de munca decent, dupa incheierea crizei. Intr-un stat cu un numar mare de contracte temporare, somajul va creste mai repede", a mai spus Torres.

Pentru Stefano Scarpetta, directorul diviziei de analiza si politica a pietei muncii din cadrul OCDE, cresterea somajului descrie amploare recesiunii, "spectaculoasa prin dimensiuni si incertitudini".

"Primii afectati vor fi angajatii interimari, apoi cei tineri, cei in varsta, imigrantii si cei slab pregatiti, acestia intampinand dificultati in unele state si inaintea crizei", a declarat Scarpetta.

In Marea Britanie, tinerii sunt printre cei mai afectati de somaj, care a revenit la nivelul din 1999, situatia fiind similara in Suedia, care prevede cea mai dura recesiune din ultimii 30 de ani. In Spania, numarul somerilor a urcat in 2009, mai ales din cauza disponibilizarilor angajatilor din sectorul constructiilor si a imigrantilor cu pregatire slaba. Si in China, aproximativ sase milioane de persoane s-au intors in provincie dupa ce si-au pierdut locul de munca din oras.

In Japonia, unde aproximativ o treime din aganajati sunt temporari, cel putin 85.000 persoane, printre care si imigranti din Brazilia, si-au pierdut sau urmeaza sa-si piarda locul de munca pana in martie.

In Statele Unite, unde 2,6 milioane de persoane si-au pierdut locul de munca in 2008, pentru prima data din 1945, aproximativ doua treimi din disponibilizari au fost luate in sectorul serviciilor. In decembrie, rata somajului a crescut la 7,2%, cel mai mare nivel din ianuarie 1993. In Marea Britanie, criza financiara ar putea afecta, de asemenea, personalul din management.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: