Ce fel de sef aveti?
Data publicarii: 26-01-2009 | HR/CarierePentru a va intelege cu superiorul, trebuie sa-l cunoasteti cat mai bine. Astfel, veti avea o relatie fara conflicte.
"Iar m-a enervat astazi seful!" sau "Nu-l mai suport pe incompetentul asta!" sunt propozitii care se aud, din pacate, destul de frecvent in jurul nostru. Pentru a avea o relatie buna cu superiorul si pentru a veni cu placere la serviciu este indicat sa identificati ce fel de sef aveti si sa intelegeti cum ar trebui sa va comportati cu el astfel incat sa nu fiti intr-un permanent razboi.
Dictatorialul
Este vorba despre o persoana orientata catre obtinerea de rezultate cu orice pret. Acest fel de sef, spune specialistul in inteligenta emotionala Daniel Bichis, trainer la Competent Consulting, este foarte raspandit in Romania. El isi asuma toate meritele, gaseste tapi ispasitori pentru orice greseala a sa si este continuu nemultumit.
Pentru a va intelege cu seful dictatorial, este bine sa-l informati tot timpul despre "cum merge treaba" si sa tineti o evidenta stricta a activitatilor, astfel incat sa-i puteti raspunde, documentat, la orice repros.
Autoritarul
Seful autoritar planifica si traseaza zilnic sarcini angajatilor fara sa le ofere acestora prea multe explicatii. Uneori, nu le da deloc. "Nu asculta foarte mult, iar deciziile ii apartin intotdeauna", spune Diana Pana, manager de resurse umane la compania de constructii ACMS, membra in HR Club.
Cei care abordeaza stilul autoritar, spune si Madalina Enache, manager de resurse umane la compania Romsys, sunt persoanele care vaneaza pozitiile manageriale. Astfel de oameni sunt dinamici, activi, dar creeaza tensiuni si conflicte. "In cazul unui esec, vor gasi mereu scuze. In multe situatii vor incerca sa lase pe umerii subordonatilor sau ai altor factori de decizie intreaga responsabilitate", descrie Madalina Enache.
Pentru a avea o relatie buna cu un sef autoritar, este bine sa va inarmati cu rabdare si calm si sa incercati sa-i castigati increderea ca sunteti capabil.
Incompetentul
Este extrem de toxic. De regula, a ajuns in fotoliul de sef din greseala sau datorita unor decizii politice. El isi mascheaza lipsa de cunostinte, abilitati si experienta, asa ca ia decizii in mod pripit. "Cand lucrurile nu merg cum trebuie, isi schimba decizia in mod repetat, acuzandu-i de fiecare data pe subordonati ca sunt incompetenti si rau-voitori", spune Daniel Bichis.
Pentru a putea face fata lucrului cu seful incompetent, este indicat sa-i oferiti constant informatii, mult mai multe decat ati face cu un manager competent, folosind un ton normal, care sa nu-l faca sa se simta "pus la colt".
"Delegativul"
Acest tip de superior, explica Diana Pana, apreciaza "initiativa si capacitatea de asumare a riscurilor" si ofera, de cele mai multe ori, "doar un sprijin indirect angajatilor". O astfel de persoana este recomandabil sa lucreze cu angajati cu experienta, capabili sa actioneze autonom. Un junior care are un astfel de sef s-ar putea simti deziluzionat intrucat nu ar avea suficiente puncte de sprijin.
Pentru a lucra bine cu "delegativul" este indicat sa-i solicitati intrevederi scurte, in care sa-i povestiti despre initiativele dumneavoastra.
"Stie tot, poate tot"
Este un excelent executant, dar un foarte prost manager. Adesea este vorba despre o persoana cu renume, care a avut rezultate exceptionale si este privita ca un mentor ideal. "Acesta isi asuma, in numele echipei, obiective de neatins, dupa care incearca sa le realizeze printr-un ritm epuizant", contureaza Daniel Bichis portretul lui "stie tot, poate tot".
Pentru o colaborare stransa, clarificati de la inceput ce anume se asteapta de la dumneavoastra si semnalati orice depasire a capacitatilor sau disponibilitatii avute.
Superstarul
Acesta trece doar din cand in cand pe la birou, fiind prea prins cu congrese, conferinte, negocieri sau intalniri. "Vrea doar sa i se raporteze rezultate, reducand la minimum contactele cu colectivul. Adesea, angajatii sunt frustrati, simtindu-se abandonati si dezorientati", explica Daniel Bichis.
Pentru a face fata lucrului cu "superstarul" trebuie sa adunati cat mai multe informatii de la acesta cand il prindeti la birou. "Nu-l contactati inainte de terminarea proiectului. Tineti un jurnal detaliat al tuturor activitatilor dumneavoastra, astfel incat sa-l puteti prezenta in momentul evaluarii", sugereaza Daniel Bichis.
Prea-prietenosul
Poate suna paradoxal, dar si cu seful excesiv de prietenos este dificil de colaborat. "Parerea sa ca doar angajatii fericiti sunt productivi il determina, de exemplu, sa puna mereu la cale tot soiul de «team-drinkinguri»", este de parere specialistul Daniel Bichis. Aplicarea prea deasa a sloganului "prin consultare obtii implicare" il poate determina sa intrerupa activitatea tuturor, pentru a le cere parerea si pentru luarea celei mai banale decizii. Pentru a cuceri acest tip de sef este obligatoriu ca, inca de la inceput, sa clarificati care sunt sarcinile, obiectivele si asteptarile.
Echilibratul
Este vorba despre o persoana careia nu-i pasa de evolutia pe scara ierarhica, insa, odata promovata, se poate dovedi potrivita. Eficienta vine din angajamentul, atitudinea echilibrata si dorinta de a atinge incet, dar sigur, toate obiectivele.
"De obicei, reuseste sa pastreze un echilibru intre trasaturile de personalitate pozitive si cele negative si ii trateaza pe cei din jur ca fiind egalii lui. Din aceasta perspectiva a tratamentului echilibrat si egalitar fata de membri, aceasta categorie se pare ca este si pepiniera liderilor de maine", spune Madalina Enache. Pentru a va intelege cu o astfel de persoana este util sa va faceti constiincios si constant treaba.
Cum sa tratezi cu boss-ul
- Cautati sa raspundeti asteptarilor si cerintelor lui. Straduiti-va sa intelegeti ce isi doreste (de la dumneavoastra si de la propriul lui job) si sa-l ajutati sa-si faca treaba.
- Incercati sa-l faceti sa inteleaga asteptarile si nevoile dumneavoastra. Spuneti-i care sunt asteptarile dumneavoastra de la job si explicati-i ce va intereseaza si ce va deranjeaza.
- Vorbiti-i intr-un limbaj cat mai apropiat de cel folosit de el.
Sursa: Sandra Jitianu, HR manager la compania Ensight Management Consulting via Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman