Forbes: Cele mai bune orase pentru afaceri imobliare in 2009

Data publicarii: 26-01-2009 | Imobiliare

In 2009, cei care au lichiditati pot lua un avans consistent fata de restul si isi pot consolida temeinic afacerile, in conditiile in care greutatea obtinerii banilor cash a dus la o scadere semnificativa a preturilor diverselor tipuri de valori. Intre acestea, proprietatile imobiliare au fost printre cel mai serios lovite in intreaga lume.

Revista Forbes a realizat un top al oraselor in care investitorii in imobiliare pot obtine in 2009 cele mai mari profituri. La realizarea sa au fost folosite date culese de Asociatia Investitorilor Straini in Real Estate, organizatie cu active de peste 700 miliarde de dolari si peste 200 de membri in majoritatea tarilor cu economii dinamice. 

  1. Prima pozitie este ocupata de capitala Statelor unite ale Americii, Washington DC. Orasul are cea mai mica rata a somajului de pe intreg teritoriul SUA, de doar 4,5%, ceea ce il face un loc sigur pentru investitorii in spatii comerciale sau rezidentiale.
  2. Londra este vazuta ca o a doua mare oportunitate, de data aceasta datorita scaderilor consistente la pretul caselor. Cu un declin de 3,5% pe luna pentru proprietatile rezidentiale si de 2% la cele comerciale, oricine are bani gaseste o buna sansa de profit pe termen lung.
  3. Situatia din Londra se repeta in New York, principalul centru financiar al lumii, puternic lovit de actuala criza financiara.
  4. Tokyo este recomandat pentru cei care isi doresc o investitie sigura si stabila. Capitala Japoniei deja s-a confruntat cu un balon imobiliar in anii '90 si actorii de pe piata sunt deja preveniti in legatura cu o posibila crestere artificiala a preturilor.
  5. Shanghai, unul dintre marile orase din China, va inregistra o depreciere accelerata a preturilor la imobiliare, conform analistilor de la Deutsche Bank. Economia asiatica a fost trasa in jos de criza economica, fapt resimtit in toate sectoarele industriale.
  6. San Francisco. Aici preturile proprietatilor rezidentiale au scazut cu 25% intr-un singur an.
  7. Los Angeles este unul dintre orasele americane cel mai rau afectate de criza subprime, cu numarul cel mai mare de proprietari ce nu-si mai pot plati ratele.
  8. Paris este vazut ca o piata stabila, in care oricine investeste poate avea garantia conservarii banilor. Ei pot spera chiar la o apreciere de 2% pe an, la care se adauga profitul consistent obtinut din inchiriere.
  9. Fata de majoritatea oraselor din SUA, Houston ramane un oras extrem de dinamic, in parte datorita politicii fiscale extrem de relaxate a statului Texas. Pretul proprietatilor creste constant de la un an la altul.
  10. Singapore este un oras in plina dezvoltare, portul de aici atragand tot mai multe afaceri.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: