Sistemul bancar din Marea Britanie aproape ca s-a prabusit in octombrie 2008
Data publicarii: 26-01-2009 | InternationalSistemul bancar britanic era supus unor presiuni majore inainte ca guvernul sa intervina si sa anunte primul plan de salvare, in luna octombrie, a declarat ministrul responsabil de districtul financiar londonez, Paul Myners, citat de Reuters.
"Am fost foarte aproape de o prabusire a sistemului vineri, pe 10 octombrie", a declarat Myners pentru The Times.
"Au fost doua sau trei ore in care situatia a fost deosebit de grava, piata fiind fragila si marcata de nervozitate. Mari deponenti incercau sa-si retraga investitiile de la marile banci si erau dispusi sa plateasca comisioanele de retragere inainte de termen", a spus acesta.
In lunea ce a urmat, guvernul a publicat un plan de salvare in valoare de 500 miliarde lire sterline, pentru a restabili increderea si pentru a intari rezervele de capital ale bancilor.
Myners a acuzat bancile ca au avut o conducere deficitara si ca directorii au fost plati cu prea multi bani, dar nu a dat niciun nume.
"Am cunoscut mai multi stapani ai universului decat mi-as fi dorit, persoane care erau platite cu mult peste normal si care nu recunosteau acest lucru. Unele cazuri de acest gen sunt inacceptabile", a spus Myners.
"Acestia sunt oameni care nu au nicio idee despre societatea din care fac parte. Exista un grad destul de mare de nemultumire, in mare parte justificata. Sa fie clar: bancile noastre au fost prost gestionate", a adaugat Myners.
Bancile britanice au fost criticate si de cancelarul Alistair Darling, intr-un interviu acordat BBC.
"Cred ca ceea ce observam destul de clar este ca principala cauza a problemei vine din sistemul bancar. Acesta este motivul pentru care am incercat, in primul rand, sa impiedicam falimentul bancilor, si, in al doilea rand, sa deblocam creditarea pentru companii si proprietari", a spus Alistair Darling.
El a adaugat ca viteza cu care s-a propagat criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite in intreaga lume i-a luat pe multi prin surprindere.
Darling a mai precizat ca solutia depinde de posibilitatea Marii Britanii si a altor tari de a debloca sistemul de creditare si de a asigura aprovizionarea economiei cu fonduri, pentru sustinerea afacerilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman