Emil Boc: eliminarea drepturilor de autor urmeaza sa fie analizata
Data publicarii: 26-01-2009 | EconomiePrimul-ministru Emil Boc a declarat, sambata, la Cluj, ca o decizie privind emiterea unei ordonante de urgenta care sa anuleze posibilitatea salarizarii prin contract de drepturi de autor nu a fost luata inca.
Premierul a spus ca propunerea va fi analizata si apoi prezentata din nou sindicatelor. "A fost o discutie, impreuna cu sindicatele si patronatele, pe aceasta tema. Urmeaza sa facem o analiza, la nivelul Guvernului. O vom rediscuta cu patronatele si sindicatele si vom vedea pe ce solutie vom ajunge. Deocamdata a fost ridicata tema, dar nu a fost luata nici o decizie, urmand sa se faca o analiza in acest sens" , a spus Boc.
Specialistii in Drept sustin ca o ordonanta impotriva drepturilor de autor ar fi neconstitutionala
Reprezentantii organizatiilor de media si specialistii in Drept spun ca Guvernul nu poate desfiinta contractele de drepturi de autor pentru ca sunt reglementate prin legi organice si directive europene, iar o ordonanta impotriva acestor drepturi ar fi neconstitutionala.
"Drepturile de autor nu sunt o inventie a statului roman, sunt reglementate in Europa si exista o directiva a drepturilor de autor. UE urmareste crearea unei piete unice a drepturilor de autor si recunoaste proprietatea intelectuala si dreptul inalienabil asupra creatiilor. Romania nu poate lua o pozitie diferita de UE din acest punct de vedere", a explicat Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.
Totodata, juristii considera ca nu este cazul sa se intervina in modalitatea de salarizare a jurnalistilor si a celor implicati in activitati creative. "Activitatea de presa este corect remunerata prin drepturi de autor, pentru ca este vorba de o munca intelectuala de creatie asupra careia autorul are dreptul de a decide. Articolele de presa pot fi adunate foarte bine in volume", spune avocatul Doru Costea.
Costea considera ca ideea Executivului este "o gaselnita impotriva presei", dar nu se poate aplica, pentru ca exista o lege organica a drepturilor de autor. "Iar daca prin absurd, Guvernul ar propune o ordonanta prin care sa desfiinteze contractul de drepturi de autor, aceasta va fi contestata la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). Sigur, s-ar putea face alte modificari ale legii, s-ar putea modifica taxele, Codul fiscal, pentru ca la noi este posibil orice. Dar ar fi o masura de proasta calitate, o aberatie juridica", a adaugat avocatul Doru Costea.
Opiniile celor implicati in activitati de presa, dar si cele ale juristilor, converg spre ideea ca Executivul ar trebi sa se orienteze spre masuri eficiente de criza, nu pe legi care sa afecteze un numar mic de oameni, si mai ales nejustificat.
"Daca statul descopera ca 65% dintre salariatii din Romania declara salariul minim pe economie ar trebui sa reduca taxele pentru a incuraja declararea sumelor reale. Dar cei care au contracte de drepturi de autor sunt cateva mii de oameni, nu cred ca se rezolva deficitul bugetar cu o lege pentru cateva mii de oameni", spune Ioana Avadani.
Mircea Toma, de la Agentia de Monitorizare a Presei, considera ca o masura mai potrivita ar fi impunerea unei discipline a taxelor si impozitelor. "Boc nu trebuie sa gandeasca precum Ceausescu in termeni de "da" si "nu". Nu stiu cine il impiedica sa judece prin prisma pregatirii sale juridice. Ar trebui sa verifice punctual cine are contract de drepturi de autor si sa intervina acolo unde contractul este facut nejustificat. Ar trebui sa confiste averile nejustificate ale colegilor de guvernare. Dar sa intervina asupra drepturilor intelectuale este imposibil, imoral si ilegal", mai spune Toma.
Avocatul Doru Costea subliniaza faptul ca Guvernul intarzie sa ia masuri impotriva neregulilor si coruptiei care afecteaza bugetul, masuri pe care le asteapta, de fapt, populatia. "Asteptam ca Guvernul sa vina cu masurile la care ne asteptam cu totii, sa intervina unde sunt nereguli, in loc sa propuna legi care afecteaza oameni care isi castiga banii pe drept, nu fac evaziune fiscala, nici cumul imoral de venituri".
Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, vineri, ca Guvernul ar putea adopta in februarie o Ordonanta de Urgenta prin care sa elimine remunerarea sub forma de drepturi de autor, masura ce ar avea efect asupra a circa 200.000 de persoane.
Tentatia de a plati impozite mai mici impinge tot mai multe firme din Romania sa-si plateasca angajatii cu salariul minim trecut pe cartea de munca si restul de bani prin alte forme de plata, precum drepturi de autor, microintreprinderi sau persoana fizica autorizata (PFA) sau chiar "la plic".
Din datele centralizate de ANAF, reiese ca 61,5% din fisele fiscale depuse de angajatori la Fisc in 2007 cuprindeau venituri pe cartea de munca la nivelul salariului minim pe economie. Tot din datele ANAF reiese ca peste 37.000 de romani erau platiti cu drepturi de autor in 2007.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani