Planul anticriza al Romaniei costa 7 miliarde de euro

Data publicarii: 24-01-2009 | Economie

Planul anticriza propus de Guvern patronatelor si sindicatelor ar putea costa Romania circa 28 de miliarde de lei, circa 7 miliarde de euro, si presupune cheltuieli de 34 de miliarde de lei vechi si reduceri de cheltuieli de 5,9 miliarde de lei. Dupa trei luni de la instalarea crizei, in mod oficial, mediul economic a primit din partea statului primele propuneri de masuri concrete, cu cifre, pentru reabilitarea economiei.

Printre cheltuielile principale se numara stimularea industriei auto din Romania, cu 1,8 miliarde de lei, introducerea tichetelor de vacanta, doua miliarde de lei, majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu anual brut, 1,5 miliarde de lei si plata datoriilor pe care le are statul in acest moment (de la facturi la subventii pentru agricultura) in valoare de circa opt miliarde de lei.

Pe langa partea de cheltuieli insa, Guvernul da semnale clare ca vrea sa stranga cureaua cand vine vorba despre salariile bugetarilor. In timp ce cu marirea pensiilor nu are de ales, legea fiind votata in Parlament si confirmata de Curtea Constitutionala, executivul de la Bucuresti a dat inapoi cand a venit vorba despre salariile platite de stat.

Astfel, nu numai ca nu se precizeaza nicaieri majorarea cu 50% a retributiilor bugetarilor, ci, mai mult, Guvernul a propus patronatelor si sindicatelor ca salariile acestei categorii profesionale sa creasca in ritmul inflatiei, cel putin in primele noua luni ale acestui an. "In sectorul bugetar, ajustarea salariilor in anul 2009 se va face tinand cont numai de cresterea prognozata a preturilor de consum si va fi aplicata diferentiat cu preponderenta in zona salariilor mici incepand cu luna aprilie 2009. In partea a doua a anului 2009, in functie de cresterea economica pe primele 9 luni ale anului se va asigura o crestere salariala corespunzatoare cresterii productivitatii sociale a muncii", se precizeaza in planul anticriza al Guvernului. Proiectul legii bugetului pe anul in curs se bazeaza pe o inflatie estimata de circa 5%.

O alta masura importanta este cea de marire a capitalului CEC cu 900 de milioane de lei si a Eximbank cu 170 de mil. lei. Masura, daca va fi implementata, va insemna ca cele doua banci vor avea mai multi bani pentru a da credite, IMM-urile urmand sa fie principalele beneficiare.

Economistii: Vestea buna este ca avem, in sfarsit, un plan anticriza

"Orice plan anticriza este mai bun decat inactiunea. Ganditi-va ca suntem la sfarsitul lunii ianuarie. Rolul statului in economie in 2009 va fi mult mai important. Ramane de vazut cum va fi finantat acest plan si cat de ieftini vor fi acei bani. Masura de neimpozitare a profitului reinvestit este una buna, in functie de cum va fi aplicata. In loc sa ia credite, acum cand dobanzile la creditele in lei sunt mari, companiile vor fi incurajate sa isi reinvesteasca profitul", a declarat pentru Gandul Lucian Anghel, economist-sef BCR.

In ceea ce priveste mediul de afaceri, printre cei mai bucurosi de planul anticriza sunt oficialii din industria auto, care ar putea beneficia de un sprijin guvernamental de circa 1,8 miliarde de lei.

"Este mai mult decat salutara o astfel de intentie. Noi ne dam seama ca statul roman nu are de unde sa dea bani tuturor, cat vor ei, ca nu au de unde. Noi suntem insa acum in postura unui tanar care a avut un accident si care este in stare de soc. Daca nu il bagi in seama acum, il trimiti direct la morga. Eu pot sa va spun ca aproape toata industria auto este pregatita sa faca fata situatiei pana in aprilie, la noi, de exemplu (la Dacia), ii chemam la lucru doua saptamani apoi doua saptamani ii trimitem acasa. Depinde, evident, si cum vor fi repartizati acesti bani, pe ce directii", ne-a declarat Constantin Stroe, presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM). Industria auto, care, cu tot cu activitatile conexe, angajeaza aproape 200.000 de angajati, este, alaturi de piata imobiliara, unul dintre cele mai afectate sectoare economice.

Oamenii de afaceri sunt si ei de acord ca unele masuri sunt folositoare, insa cu mici amendamente. "Statul trebuie sa se implice pentru a reduce efectele crizei in Romania, asa cum s-a intamplat peste tot in lume. Este bine ca se incearca stimularea exporturilor, tot ce tine de export este prioritar, in special pe regiunea apropiata. Personal consider ca cea mai importanta regiune pentru noi este cea balcanica si cea a fostelor state sovietice. Sunt insa si lipsuri. Eu sunt de parere ca functionarii publici implicati in obtinerea sau derularea proiectelor din bani UE ar trebui, dupa modelul Spaniei, sa fie lasati sa aiba castiguri salariale conforme cu valoarea proiectelor la care participa", ne-a explicat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: