Nu toate depozitele bogatilor sunt garantate
Data publicarii: 24-01-2009 | Finante-BanciFondul de Garantare a Depozitelor nu asigura returnarea in limita stabilita a economiilor cu dobanda negociata care ,,agraveaza situatia financiara a bancii". De regula, bancile negociaza dobanda doar la sume foarte mari.
Statul nu garanteaza depozitele populatiei sau ale firmelor care si-au negociat, in cazul sumelor mari, rate de dobanda cu mult peste cele standard, daca se dovedeste ca au contribuit la agravarea situatiei financiare a bancii, in cazul unui faliment, anunta NewsIn. "Nu putem sti, in cazul unui faliment, ce probleme avea banca inainte. Daca o institutie de credit intra in faliment, intervine un lichidator, care face evaluarea. In cazul in care se dovedeste ca au fost incalcate norme interne sau in alte cazuri singulare, lichidatorul poate decide sa nu garanteze depozitele", explica directorul Fondului de Garantare a Depozitelor, Niculae Vulpescu.
El a completat ca textul de lege este insa interpretabil si ca exista, in prezent, discutii si cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB), pentru a detalia situatiile in care statul nu garanteaza depozitele cu dobanda negociata, "mai ales in conditiile in care, in piata, exista banci care ofera dobanzi fabuloase pentru resursele atrase".
"Depinde si cat se pune in plus, un punct procentual peste dobanda standard nu e foarte mult, dar am discutat si cu reprezentantii ARB, care au ridicat problema reformularii acestei prevederi a legii, pentru a stopa politica unor banci, de a oferi dobanzi fabuloase pentru a atrage sume mari in depozite la termen", a mai spus Vulpescu.
Pe langa aceasta categorie, exista o serie de alte cazuri pentru care Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar nu garanteaza sumele depuse la banci, printre care "depozitele administratorilor, conducatorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor financiari, actionarilor semnificativi ai institutiei de credit, familiilor persoanelor fizice de mai sus - sotii, precum si rudele si afinii de gradul intai, tertelor persoane care actioneaza in numele deponentilor mentionati". Neacoperite sunt si "depozitele rezultate din tranzactii pentru care au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de condamnare pentru infractiunea de spalare de bani".
In prezent, dobanzile oferite de banci la depozite sunt la un nivel nemaintalnit in ultimii ani. Astfel, dobanda la euro ajunge la 7% si 15% la lei. Totusi, exista cazuri cand, pentru sume importante, bancile ofera dobanzi cu mult mai mari, de pana la 10% pentru euro si 25% pentru lei. Potrivit ,,Ziarului Financiar'', majoritatea bancilor grecesti din Romania ofera dobanzi semnificative clientilor care aduc sume mari. Publicatia sustine ca randamentul anual ajunge chiar si la 25% pentru economiile in lei. De altfel, Mihai Bogza, presedintele uneia dintre bancile elene, Bancpost, spune ca a dat libertate directorilor de sucursale si agentii sa negocieze cu clientii dobanzile pe care le acorda. Amintim ca depozitele din banci sunt garantate in limita a 50.000 de euro.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman