Nici bogatii nu mai cumpara
Data publicarii: 22-01-2009 | LifestylePe fondul crizei financiare, cererea pentru ceasuri, bijuterii, posete foarte scumpe sau masini de lux a scazut dramatic in ultimele luni ale anului 2008 si va continua sa se duca in jos si in 2009. Despre cei foarte bogati nu se poate spune ca nu au bani ca sa mai iasa la shopping, dar pesimismul i-a ajuns in cele din urma si pe ei. La primele semne mai grave ale crizei care a cuprins industria financiara si pietele imobiliare, anul trecut, cei mai bogati oameni ai lumii pareau oarecum imuni.
Au continuat sa cheltuiasca bani buni pe produse de lux precum masini sport, coliere de diamante si telefoane mobile foarte scumpe. Insa pe masura ce si-au vazut portofoliile de actiuni lovite de valul deprecierii, au cazut prada aceluiasi pesimism care i-a determinat pe consumatorii de rand sa stranga cureaua.
Al doilea mare producator de articole de lux, Richemont, renumit pentru branduri precum Cartier, Vacheron Constantin si Montblanc, spune ca in perioada octombrie-decembrie 2008, vanzarile sale au scazut cu 12%.
Reprezentantii Richemont, companie cu sediul la Geneva, afirma ca aceasta este cea mai grea perioada din istoria de 20 de ani a grupului.
Cea mai abrupta scadere s-a produs pe continentul american si mai ales in SUA, unde vanzarile au scazut cu 28% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In Europa, vanzarile au fost mai mici cu 9%, iar in Japonia cu 18%.
Toata gama de produse a grupului Richemont a fost afectata. Vanzarile de instrumente de scris au scazut cu 17%, cele de bijuterii cu 12%, iar cele de ceasuri cu 11%.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii