Banca centrala a Japoniei prevede doi ani de recesiune
Data publicarii: 22-01-2009 | InternationalBanca centrala a Japoniei (BoJ) a revizuit joi in scadere drastica previziunile economice pentru anii bugetari 2008-2009 si 2009-2010, ce dureaza din aprilie pana in martie, estimand o recesiune de 1,8% in primul an si de 2% in al doilea, relateaza AFP.
Anterior, BoJ miza pe o crestere a produsului intern brut (PIB) cu 0,1% in 2008-2009 si cu 0,6% in 2009-2010.
Economia japoneza ar urma sa se redreseze in 2010-2011, an in care cresterea economica va atinge 1,5%, a mai estimat institutia.
"Conditiile economice s-au deteriorat semnificativ si continua sa se degradeze", a explicat banca intr-un comunicat, mentionand scaderea exporturilor, scaderea cererii interne, agravarea situatiei din piata muncii si conditiile financiare precare.
Recesiunea prelungita a celei de-a doua economii mondial ar urma sa fie insotita, potrivit bancii centrale, de o revenire a fenomenului de deflatie. Preturile de consum urmeaza sa scada cu 1,1% in 2009-2010 si cu 0,4% in 2010-2011, dupa o crestere de 1,2% in 2008-2009.
Economia japoneza a intrat oficial in recesiune in trimestrul iunie-septembrie 2008, din cauza scaderii exporturilor catre Statele Unite, Europa si Asia, pe fondul crizei economice.
Revizuirea perspectivelor a fost facuta in aceeasi zi cu cu publicarea statisticilor dezastruase ale comertului exterior, pilonul de crestere economica a tarii. Astfel, exporturile japoneze au scazut cu 35% in decembrie fata de aceeasi luna a anului trecut, marcand cel mai amplu declin din 1980.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman