Internetul are frisoane din cauza crizei
Data publicarii: 21-01-2009 | MediaOamenii din online sunt prudenti cand vine vorba de publicitatea in 2009. Din cauza scaderii bugetelor de publicitate, televiziunile vor incerca in 2009 "sa muste" cote cat mai mari din publicitatea alocata celorlalte suporturi media.
Criza economica ii face pe specialistii internetului sa adopte o atitudine prudenta in ceea ce priveste estimarile investitiilor publicitare din anul 2009. Luni seara, la reuniunea Web Club a oamenilor din industria online, putini vorbitori s-au incumetat sa faca predictii. Marius Pahomi, Interaction Business Development Manager Mediaedge:cia, a fost singurul optimist: investitiile in publicitatea online vor creste cu 25% fata de anul 2008.
Dilema: reclame in print sau in online
Pahomi crede ca celelalte canale de comunicare vor cunoaste cresteri procentuale, dar mai mici decat online-ul. Astfel, televiziunea va creste cu 5 - 10%, radioul cu 10%, in timp ce outdoor-ul va stagna. Pahomi estimeaza ca presa scrisa va avea cel mai mult de suferit, inregistrand o scadere de 10%.
El a mai spus ca exista clienti care au o dilema: sa investeasca in print sau in online? In 2009, companiile imobiliare, financiar-bancare si auto vor investi mai putin in publicitate, insa industria de comunicare va fi sustinuta de producatorii de bunuri de larg consum, bauturi, telecom si medicamente.
Mai toti specialistii din online se agata de speranta ca multi dintre clientii care vizeaza eficientizarea costurilor de marketing se vor indrepta catre internet, un mediu ieftin si cu rezultate masurabile. "Am semnale ca exista clienti dispusi sa vina cu bugete de 30.000 - 40.000 de euro pe zona de online, dar ei vor dori eficienta", a spus Orlando Nicoara, director general Media Pro Interactiv.
Totusi, nimeni nu poate stabili o lista cu clientii care vor include si internetul in planurile lor de comunicare. Dragos Stanca, Managing Director F5, compania online a grupului Realitatea-Catavencu, a spus ca atat timp cat oamenii de decizie din marile companii nu au contact cu internetul, vor fi mai greu de convins sa investeasca in reclamele virtuale.
"Din pacate, mai bine de jumatate din sefii care decid incotro se duc bugetele de comunicare nu sunt «heavy users» ai internetului", a declarat Stanca.
O ingrijorare majora a oamenilor din online este ca televiziunile vor incerca sa atraga bugete cat mai mari, chiar si de la cele care le revin altor canale de comunicare. Bogdan Nitu, director general al agentiei interactive Webstyler, si-a propus pentru 2009 o crestere a cifrei de afaceri cu 50%. Cum va face asta? "Vom merge peste proprii clienti si le vom propune proiecte noi", afirma Nitu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii