Ucraina, aproape de un faliment national
Data publicarii: 21-01-2009 | InternationalIn urma cu patru ani, Ucraina parea sa se debaraseze pentru prima data transant de influenta ruseasca, prin alegerea unui presedinte filo-occidental, Victor Iuscenko. Astazi, dupa nenumarate probleme politice si economice, ambele alimentate de Rusia, fosta republica sovietica este in pragul unui colaps national, investitorii asteptandu-se ca tara sa intre in incapacitate de plata, scrie Bloomberg.
Chiar cu ajutorul de 16,5 miliarde de dolari dat de Fondului Monetar International, veniturile Ucrainei scad continuu, urmare a conflictului energetic cu Rusia si a scaderii pretului otelului, cel mai important produs de export al tarii.
Randamentele obligatiunilor guvernamentale si corporatiste in valoare de 105 miliarde de dolari ale Ucrainei sunt cele mai ridicate din randul tarilor cu obligatiuni exprimate in dolari, cu exceptia Ecuadorului, care a intrat in colaps in luna decembrie. Grivna, moneda nationala, s-a depreciat cu 40% in ultimele 12 luni in raport cu dolarul. Indicele de referinta al bursei de actiuni a tarii a pierdut 85%, cea mai dramatica scadere din lume dupa cea consemnata de Islanda.
"Piata ne spune ca este o mare probablitate de faliment. Este un real avantaj ca tara a acceptat protectia FMI, insa aceasta nu este o garantie ca intrarea in incapacitate de plata va fi evitata", spune Tom Fallon, managerul unui fond de investitii care s-a retras de pe piata ucraineana in urma cu sase luni.
Economia tarii, cu o rata medie anuala de crestere de 7% din 2000, a avansat cu 2,1% anul trecut. PIB-ul ar putea scadea cu 5% in acest an. Declinul, corelat cu deprecierea grivnei, a sporit temerile ca guvernul si companiile vor intra in incapacitate de plata dupa o crestere de patru ori a datoriei externe din ianuarie 2004.
O prima masura de criza a fost luata deja: angajatii sectorului public din regiunea Transcarpathia vor primi numai jumatate din salariul pentru luna ianuarie. Bugetul de stat a transferat numai 52% din salariul pentru luna ianuarie, pentru mai multe mii de angajati din sectorul public.
Ucraina va reduce veniturile salariatilor din sectorul public cu cel putin 8% in 2009. Mai mult, acestia nu isi vor primi o parte din salariul de baza, din sporurile de loialitate si din prime. Reprogramarea transferurilor de pensii este estimata pentru luna februarie.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani