ANC propune decodarea gratuita a telefoanelor mobile
Data publicarii: 20-01-2009 | IT&CAutoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) supune consultarii publice un proiect de decizie prin care stabileste conditiile in care furnizorii de servicii de comunicatii electronice vor debloca terminalele captive ("codate") in reteaua proprie, a anuntat marti ANC.
Potrivit proiectului, furnizorii vor avea obligatia de a asigura, la cererea utilizatorilor, deblocarea oricarui terminal achizitionat impreuna cu serviciile de comunicatii si codat pentru a functiona numai in reteaua unui anumit furnizor.
In plus, ANC cere ca deblocarea sa se faca gratuit daca perioada minima obligatorie de ramanere in retea stabilita prin contract s-a terminat. Daca utilizatorul cere deblocarea inainte de sfarsitul perioadei minime prevazute in contract, furnizorul are obligatia de a face deblocarea, dar numai in conditiile in care obligatiile pe care utilizatorul si le-a asumat prin contract au fost indeplinite (achitarea unor diferente de pret sau penalitati de reziliere).
"Dorim ca utilizatorul roman sa aiba libertate completa de alegere si sa poata profita de concurenta de pe piata de comunicatii. Am introdus portabilitatea, dar utilizatorul trebuie sa isi poata lua cu el nu doar numarul, ci si telefonul atunci cand alege serviciile unui alt furnizor. Pentru asta, operatorii trebuie sa asigure clientului deblocarea terminalului, astfel incat acesta sa poata fi folosit in orice alta retea", a declarat presedintele ANC, Liviu Nistoran.
Aceasta obligatie va viza in principal telefoanele mobile, dar se aplica si in cazul celorlalte terminale captive in retelele de comunicatii electronice (modem, card de date etc). Deblocarea, care la majoritatea telefoanelor mobile se face prin introducerea unui cod prin tastatura telefonului, ar trebui sa se realizeze in maxim 5 zile lucratoare de la inregistrarea unei cereri in acest sens.
Reprezentantii ANC mai spun ca furnizorul va avea totodata obligatia ca, inaintea incheierii contractelor de furnizare a serviciilor de comunicatii electronice, sa informeze utilizatorul cu privire la costurile ce vor trebui suportate in situatia deblocarii terminalului inainte de implinirea perioadei pentru care a fost incheiat contractul.
Proiectul de decizie privind stabilirea conditiilor pentru deblocarea terminalelor poate fi consultat pe pagina de internet a ANC. Autoritatea Nationala pentru Comunicatii este institutia care stabileste regulile pentru piata de comunicatii din Romania si vegheaza la respectarea acestora.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des