Biroul de Credit ne da note de luna viitoare
Data publicarii: 20-01-2009 | Finante-BanciSolicitantii de imprumuturi bancare vor primi un calificativ cu valori intre 300 si 850. Cu cat este mai mare numarul, cu atat clientul este mai "curat" si are sanse mai mari sa obtina creditul.
In cel mai scurt timp, fiecare solicitant de credit din Romania va beneficia de un calificativ individual care va arata capacitatea de a plati la timp ratele. "Noi am anuntat inca din 2004 implementarea acestui sistem (n.r. - FICO Score). Acum ne aflam in faza a treia si probabil ca din februarie va putea fi folosit efectiv de catre clientii nostri", a spus Serban Epure, directorul Biroului de Credit. In fapt, sistemul consta in acordarea unui calificativ cu valori intre 300 si 850 fiecarui solicitant de credit in parte.
Cu cat numarul este mai mare, cu atat clientul este considerat a avea o capacitate de rambursare a creditului mai buna.
In functie de acest calificativ, dar si de datele inscrise in cererea de credit si, unde este cazul, folosindu-se de ratingul intern, bancile isi pot face o idee mai buna asupra capacitatii solicitantului si decid daca acorda sau nu creditul. Pana acum nu toate bancile si-au declarat disponibilitatea de a utiliza acest sistem.
"Este inca prea devreme pentru a ne pronunta in legatura cu numarul participantilor (banci). Cred ca va fi vorba despre o majoritate insa. In privinta costului de accesare va pot spune ca nu va fi unul exagerat", a explicat pentru Cotidianul seful Biroului de Credit.
FICO Score aplica tehnologia de scoring in domeniul riscului de credit pentru clasificarea consumatorilor in functie de comportamentul financiar al acestora, mai precis in functie de istoricul de plata al datoriilor. Conceput sa fie utilizat indiferent de natura biroului de credit sau de tara in care o astfel de institutie functioneaza, FICO Score reprezinta un standard international pentru managementul riscului de credit asociat persoanelor fizice. Tehnologia Fair Isaac, care pune in valoare modelul de scoring, permite implementarea rapida a acestuia in orice tara unde exista un birou de credit. Fair Isaac are ca parteneri birouri de credit din alte noua tari in afara Statelor Unite: Rusia, Coreea, Irlanda, Bahrein, Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia, Singapore si Canada. In Europa si Orientul Mijlociu, FICO Score a fost implementat in Polonia, Arabia Saudita, Suedia si Turcia.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des